RDW waarschuwt opnieuw voor namaaksites voor het aanvragen van een kentekenbewijs of tenaamstellingscode. RTL Nieuws meldt zaterdag dat er duizenden gedupeerden zijn die veel te veel betaalden voor een tenaamstellingscode of nieuw kentekenbewijs. Opgelicht?! besteedde eerder al aandacht aan de kwestie.

Lees ook: Autopapieren nodig? Ga naar RDW.nl en vermijd dure, onbetrouwbare bemiddelaars!

De nepsites betalen geld zodat zij bovenaan in de zoekresultaten van Google verschijnen, en gebruiken soms zelfs de kleuren en het lettertype van de RDW. Gedupeerden die Opgelicht?! sprak, dachten dat zij op de website van de RDW zaten.

Diensten vallen onder bemiddeling, en dat is niet illegaal

Als je via de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvraagt, kost je dat 31,50 euro, en niet vijftig, zeventig of zelfs negentig euro zoals de namaaksites vragen. Een tenaamstellingscode aanvragen is een euro, bij de nepsites betaal je hier al snel enkele tientallen euro's voor.

Eerder vertelde Jan Strijk van de RDW al aan Opgelicht?! dat er weinig tegen de praktijken gedaan kan worden. De diensten vallen namelijk onder bemiddeling, en dat is niet illegaal. Volgens Strijk is het wel 'totaal onnodig'.

Vraag hier je kentekenbewijs en tenaamstellingscode aan.

Vraag hier een losse tenaamstellingscode aan.

Bekijk hier het item dat Opgelicht?! er eerder over maakte: