In augustus waarschuwden we al voor malware-mails die zogenaamd door transportbedrijven werden verstuurd. De afgelopen tijd kreeg de politie in België meerdere meldingen dat deze e-mails opnieuw in omloop zijn.

In de valse e-mail staat dat het transportbedrijf een bestelling niet kon leveren. Daarom zou het bedrijf een nieuwe afspraak met je willen maken, zo valt te lezen in de mail. Hiervoor dien je een afsprakenformulier in te vullen.

Let op: wanneer je op de link in de tekst klikt, wordt automatisch een zogeheten cryptolocker op je computer geïnstalleerd. Dit is een vorm van ransomware. Het virus versleutelt je bestanden en geeft deze pas terug als je losgeld hebt betaald.

Niet-bestaande transportfirma

Voornamelijk bedrijven krijgen deze valse e-mails toegestuurd. De berichten zijn afkomstig van een niet-bestaande transportfirma die per mail kan verschillen. Deze bedrijven hebben een adres in Nederland.

Deze valse e-mails duiken op in zowel Nederland als België. Blijf dus oplettend wanneer je een dergelijke e-mail gestuurd krijgt. Klik vooral niet op de link als je het niet vertrouwt!

Bron: lokalepolitie.be

Gerelateerd