Twee gratis NS dagkaarten om er deze zomer op uit te gaan. Het klinkt aantrekkelijk, maar let op! Niet de NS zit achter deze e-mail, maar een schimmig bedrijfje dat jouw gegevens wil bemachtigen.

'We zijn blij met je. Gewoon, omdat je met NS reist. En daar mag best wel eens een bedankje tegenover staan.' Dat staat in een e-mail die is ondertekend door 'NS klantenservice'. In het bericht kun je lezen dat speciaal voor jou twee NS dagkaarten zijn gereserveerd.

Gegevens verzameld

Wie klikt op de link om de dagkaarten op te halen, komt op een pagina met een chatvenster. Deze chat is een automatisch script dat jouw gegevens verzamelt. In de kleine lettertjes op de pagina kun je zien dat de actie niet door NS wordt georganiseerd, maar door 'Green Flamingo'. Dit bedrijf verkoopt de verzamelde gegevens door aan zogeheten 'sponsoren'. Ook blijkt dat de dagkaarten helemaal niet voor je gereserveerd zijn. Je maakt slechts kans om deze te winnen.

Spam en ongewenste telefoontjes

Als je deelneemt en de sponsoren toestemming geeft om je te benaderen, kun je veel spam en ongewenste telefoontjes verwachten. De kans dat je de beloofde prijs daadwerkelijk wint bij dit soort acties is nihil. Meestal wordt deze niet eens uitgekeerd.

Lees hier meer over misleidende winacties

Gerelateerd