Opgelicht?! heeft eerder gewaarschuwd voor e-mails van 'de Rabobank', waarin staat dat je huidige wereldpas vervangen moet worden. Wij krijgen opnieuw meldingen over hetzelfde, valse bericht. Trap er niet in! Dit zijn phishingmails.

Je huidige wereldpas vervalt zogenaamd binnenkort, omdat je gebruikmaakt van een verouderd model. Via de link in de mail kan je inloggen op je internetbankieren en je nieuwe betaalpas aanvragen. Doe dit niet!

Spaargeld kwijtraken

De link stuurt je naar een phishingsite. Nadat je hebt ingelogd met je bankgegevens, moet je veel persoonlijke gegevens invullen. Deze gegevens komen echter niet terecht bij de bank, maar bij oplichters. Zij kunnen je privégegevens vervolgens misbruiken om je rekening leeg te trekken. Zo raak jij snel al je spaargeld kwijt.

Betaalpas opsturen

Op een van de laatste pagina's krijg je waarschijnlijk de melding dat je je oude betaalpas op moet sturen naar een 'reproductiecentrale' of een 'recyclepunt'. Doe dit niet! Als je het adres opzoekt op internet, blijkt het namelijk een woonwijk te zijn. Hier hengelen de oplichters jouw bankpas uit de brievenbus.

Afzender en url controleren

Krijg je een e-mailbericht van je bank? Dan is het belangrijk om goed te controleren of dit een phishingbericht is of niet. Dat kan je doen door bijvoorbeeld goed te kijken naar de afzender van de mail. In dit geval heeft dat niets te maken met de Rabobank. Ook de link waar je naartoe gestuurd wordt, online-formulier.website, heeft niets te maken met de Rabobank. Het is het beste om deze valse mail weg te gooien en niet op links in het bericht te klikken.

Meer tips om phishing te voorkomen

Gerelateerd