Deskundigen waarschuwen voor het gevaar van erotische nepaccounts. Een enorme hoeveelheid accounts overspoelt namelijk sociale media, waar ze met erotisch getinte berichten slachtoffers verleiden om ze zo geld af te troggelen.

Met berichten als ‘Welke knapperd is hier eenzaam en heeft liefde nodig?’ Of: ‘Wie mij nu een privébericht stuurt, krijgt twee geile naaktfoto’s’ trekken de accounts de aandacht van gebruiker van Instagram, Facebook en sinds kort ook Snapchat. Achter deze accounts zitten seksbots (computerprogramma’s) die ontworpen zijn om seksspam te versturen. Doordat de accounts honderden berichten tegelijk versturen, maken ze veel slachteroffers waaronder ook steeds vaker kinderen schrijft het AD.

De accounts vragen je op een link te klikken, waar oplichters geld en privégegevens van de slachtoffers stelen. Veelal gebeurt dit vanuit het buitenland, maar ook vanuit Nederland zijn dit soort oplichters actief. Zo bracht het programma Oplichters Aangepakt onlangs aan het licht dat een bedrijf uit Breda seksbots aanmaakt en daarmee veel geld verdient op zogenaamde datingsites.

Het is wat vreemd, maar seksbots werken

Dave Maasland, Cybersecuritybedrijf Eset

Dave Maasland is directeur van cybersecuritybedrijf Eset Nederland en vertelt tegen het AD dat seksbots effectief zijn. ‘‘Dat zit hem vooral in de kracht van de aantallen en zoals elk probleem met online oplichting: het vindt op een enorme schaal plaats.’’ Een ander bijkomend nadeel is dat de seksbots zichzelf continu verbeteren. Belle Barbé is specialist seksuele opvoeding en vertelt tegen het AD: als een bot iets doet en daardoor verwijderd wordt, weet een volgende bot dat hij dit niet moet doen. Zo ontwikkelt de software zichzelf.

Erotisch getint nep-account op instagram

De oplossing van het probleem ligt volgens Arda Gerkens van Expertisebureau Online Kindermisbruik bij de sociale-media bedrijven. ‘’Zij doen vooralsnog te weinig, maar daar komt later dit jaar hopelijk verandering in.” Big tech-bedrijven als TikTok, Meta (Facebook, Instagram) en Snapchat moeten binnen vier maanden aan de regels van de Europese Digital Services Act (DSA) voldoen. Deze verordening moet minderjarigen beschermen tegen schadelijke content.’’

info

Dit is wat je zelf kunt doen tegen nep-accounts

  • Check het profiel. Heeft het account een (te) algemeen plaatje, of ontbreekt een profielfoto? Dan is er een kans dat het om een nepaccount gaat. Kijk ook naar de bio. Wordt er veel informatie gegeven of weinig? Zoek eventueel zelf of je op andere plekken meer informatie over deze persoon kunt vinden. 
  • Check het aantal volgers. Opvallend bij nepaccounts is dat ze vaak veel accounts volgen, maar zelf weinig volgers hebben.
  • Pas je instellingen aan. Wil je geen berichten meer ontvangen? Pas dan je instellingen aan. Ga naar je instellingen > druk op meldingen > druk op privé-berichten > zet je groepsverzoeken uit. Of ga naar ga naar je instellingen > druk op privacy > druk op chatberichten > druk op ‘alleen mensen die je volgt’ bij groepen.

Bron: AD.nl