Gezien de stand van zaken op de woningmarkt zal het niemand verbazen: betaalbare particuliere huurwoningen bestaan praktisch niet meer en zijn dus nagenoeg onmogelijk te vinden. Dat geldt zéker voor woningen in gewilde, populaire steden zoals Amsterdam. Het aanbod op de Facebookpagina 'Huurwoningen Amsterdam - Like ons' suggereert echter een heel ander verhaal: luxe, ruime appartementen in de binnenstad worden voor huurprijzen van rond de 600 euro per maand aangeboden. Het probleem? De pagina is van oplichters. Je betaalt dus inschrijfgeld voor niets.

En met deze Facebookpagina is iets opvallends aan de hand. Na eerdere publicaties door Opgelicht?! is de pagina tot twee keer toe offline gehaald. Tot februari 2020 ging de pagina door het leven als 'Woning huren in Amsterdam? Like ons', maar daags nadat Opgelicht?! er een uitgebreid artikel over heeft geschreven, was de pagina ineens verdwenen.

Daarna bleef het ongeveer een jaartje rustig, totdat exact dezelfde pagina in februari 2021 wederom online stond: reden genoeg voor een follow-up. Ook toen was de pagina al snel na publicatie uit de lucht en gaf Facebook aan de zaak serieus te onderzoeken. Het is dan ook een raadsel waarom dezelfde oplichters nu wéér gebruik kunnen maken van dezelfde pagina, die voor de vorm een kleine naamswijziging heeft ondergaan. 

Hoe weten we dat het om dezelfde pagina gaat? Dat is eenvoudig: de pagina is volgens de informatie op Facebook al op 26 december 2014 aangemaakt, het aantal volgers benadert nog altijd de 90.000 – wat eerder ook al het geval was – en in de advertenties wordt verwezen naar dezelfde website (Vandaaghuurwoningen.nl) als toen we begin dit jaar een vervolg over deze oplichterspagina schreven.

Ruime, royale appartementen in de Amsterdamse binnenstad voor zeer lage huurprijzen

De werkwijze van deze pagina is dan ook maar al te bekend. Oplichters maken gebruik van de woningnood en de wens van wanhopige woningzoekenden om een woning te bemachtigen. Op Facebook wordt geadverteerd via advertenties die slechts kort online staan en bovendien gestolen foto's bevatten. Na twee of drie dagen worden de advertenties verwijderd, wat een hoge doorloopsnelheid – en dus een hoge slagingskans – suggereert.

Maar wie even kritisch naar de advertenties kijkt, weet dat het simpelweg niet kán kloppen. Zo wordt er aan de Kinkerstraat een compleet gerenoveerd driekamerappartement van 102 vierkante meter te huur aangeboden. Deze woning bevat daarnaast nog een zolder van 30 vierkante meter en is geschikt voor studenten en/of woningdelers. De prijs? Slechts € 648,52 per maand inclusief gas, water en licht, dus ook huurtoeslag aanvragen behoort nog tot de mogelijkheden.

Een andere woning betreft een studio aan de Brederodestraat, nabij het Vondelpark. Deze studio is 41 vierkante meter, heeft een balkon, is qua faciliteiten van alle gemakken voorzien en wordt te huur aangeboden voor een huurprijs van slechts 381 euro per maand, ook nu weer inclusief gas, water en licht. De huurprijs ligt ook in dit geval ver onder de liberalisatiegrens, wat het maken van huurtoeslag mogelijk maakt.

Nepadvertenties van 'Huurwoningen Amsterdam - Like ons'

Inschrijfgeld betalen om te mogen reageren, maar daarna gebeurt er niets

Het goede nieuws is dat we vooralsnog weinig activiteit constateren op de Facebookpagina. Er worden weliswaar de nodige hoeveelheid nepadvertenties geplaatst, maar anders dan voorgaande keren ontstaat er geen stortvloed aan reacties van vele honderden mensen die woningzoekende vrienden en/of (klein)kinderen taggen: de impact lijkt vooralsnog dan ook beperkt. 

We durven echter niet te voorspellen of dat ook zo blijft. Met de start van het collegejaar 2021-2022 in het vooruitzicht ligt het voor de hand om te veronderstellen dat nieuwe studenten op de valreep nog uit alle macht proberen om woonruimte in de hoofdstad te vinden. De bespottelijk lage huurprijzen van deze nepwoningen fungeren dan ook als lokkertje: ook studenten met een kleine beurs zouden ze in theorie zonder al te veel moeite moeten kunnen betalen.

Het probleem is zoals gezegd echter dat niet één van de aangeboden huurwoningen ook te huur wordt aangeboden, in ieder geval niet door de Facebookpagina 'Huurwoningen Amsterdam - Like ons' en zéker niet voor dergelijke huurprijzen: voor 381 euro per maand huur je in alle redelijkheid nog geen bezemkast, parkeerplaats of kelderbox in de hoofdstad, laat staan een volledig zelfstandige studio op een A-locatie met eigen faciliteiten.

De advertenties verwijzen zoals gezegd naar de website Vandaaghuurwoningen.nl, en daar staan in de FAQ een aantal interessante – maar niet per se waarheidsgetrouwe – zaken. Zo hadden ze als antwoord op vraag 10 ('Waarom reageert de verhuurder niet?') en vraag 11 ('Waarom kan ik de verhuurder niet bellen?') beter naar waarheid kunnen vertellen dat zij het woningaanbod volledig verzonnen hebben. En ja, laten we eerlijk zijn: een niet-bestaande 'verhuurder' valt natuurlijk niet te benaderen.

Maar dan over de kosten. Je moet een account aanmaken om te kunnen reageren op het verzonnen woningaanbod, en per reactie betaal je een bedrag dat tussen de 25-30 euro ligt en vermoedelijk naar een Duits rekeningnummer gaat, net als de vorige keren. Over de kosten zegt de website zelf: 'Je betaalt uitsluitend een onkostenvergoeding aan Vandaaghuurwoningen.nl voor het selectiewerk dat wij hebben verricht, maar géén bemiddelingskosten, géén verborgen kosten, géén fee en géén courtage!'

Allemaal leuk en aardig, maar het heeft natuurlijk geen enkele zin om ook maar iets te betalen als het volledige woningaanbod van a tot z verzonnen is. Probleem is alleen dat mensen A. niet met 100% zekerheid kunnen verifiëren dat het om een nepwoning gaat (dat is door de website afgedekt: 'We kunnen de verhuurders helaas niet dwingen om iedereen een bericht te sturen') en dat B. vrijwel niemand de moeite doet om aangifte te doen van oplichting als de schade slechts drie tientjes betreft.

Maar als honderden mensen stuk voor stuk dat geld betalen, verdient iemand er natuurlijk wel een behoorlijk royaal zakcentje mee. Zeker als daar geen enkele tegenprestatie tegenover staat en diegene bij wijze van spreken niets meer hoeft te doen behalve wat foto's van Funda of Pararius te stelen en er wat advertentietekstjes bij te verzinnen. 

Hoe voorkom je dat je geld betaalt voor niet-bestaande huurwoningen?

Dat is eigenlijk heel simpel, al klinkt het wellicht wat cynisch. Betaalbare / goedkope particuliere huurwoningen in Amsterdam bestaan niet, is waar het simpelweg op neerkomt.

Als iemand royale vierkamerappartementen met een woonoppervlakte van meer dan honderd vierkante aanbiedt voor circa 600 euro inclusief gas, water en licht, dan is dat in alle gevallen een leugen. De enige uitzondering op deze regel betreft een situatie waarin je de verhuurder persoonlijk kent en diegene jou om wat voor reden dan ook een woning gunt voor een lage huurprijs, maar dat komt nauwelijks voor.

'Bemiddelingsplatformen' die dergelijke luxe huurwoningen aanbieden voor prijzen van rond de 600 euro hebben daar geen enkel belang bij, behalve door jou inschrijfgeld te laten betalen zonder een tegenprestatie te leveren. Marktconforme huurprijzen voor dergelijke woningen liggen tweeënhalf tot drie keer boven dit soort prijzen, en als een woningbezitter de woning ook voor dat geld verhuurd krijgt, is er natuurlijk geen enkele reden om dat voor een fractie van de prijs te doen.

Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat in praktisch alle gevallen ook zo.