Heb je een e-mail gekregen van de Rabobank, waarin staat dat je huidige betaalpas binnenkort verloopt? Doe daar dan niets mee! Je bankpas verloopt helemaal niet en dit bericht is verstuurd door oplichters die uit zijn op je spaargeld.

Volgens het valse bericht verloopt je huidige betaalpas binnenkort en daarom moet je een nieuwe aanvragen. Dat kan via de link in het bericht. Doe dit niet!

Persoonlijke gegevens bij oplichters

Je wordt doorgestuurd naar een phishingsite die lijkt op de echte website van de Rabobank. Hier moet je verschillende persoonlijke en financiële gegevens invullen, zoals je geboortedatum, pincode en adres. Deze informatie komt terecht bij oplichters. Zij kunnen deze gegevens misbruiken om identiteitsfraude te plegen of grote aankopen te doen op jouw naam.

Stuur je bankpas nooit op

Vervolgens moet je zogenaamd je betaalpas opsturen naar een recycle-centrale. Doe dit niet!

Kleine verandering in afzendadres van e-mails

Afzenders van phishingmails veranderen vaak iets kleins aan het afzendadres van e-mails. Zo wordt het cijfer 1 gebruikt als i en in dit geval wordt een nul gebruikt als o. Hier kijk je snel overheen, waardoor het lijkt alsof het bericht daadwerkelijk van een betrouwbare afzender komt. Dit malafide mailtje kan je in ieder geval gerust weggooien.

Meer tips om phishing te herkennen

Gerelateerd