Dit keer versturen de oplichters een e-mail namens een commandant van het Syrische leger. Hij strijdt tegen de terreurgroep ISIS en vraagt om hulp.

In de mail legt de commandant, ‘Wafa Alhalabi Adel’, uit dat hij 16,5 miljoen dollar heeft verdiend met allerlei zakelijke deals. Dit geld mag niet in handen komen van ISIS voor illegale wapens, maar moet naar goede doelen in Turkije “waar veel vluchtelingen zitten”. Het kan beter worden gebruikt voor het redden van de wereld volgens de man. De commandant kan vanwege zijn functie geen aanspraak maken op deze miljoenen. Hij zoekt dan ook iemand die kan helpen met de transactie. Als beloning wordt vijftien procent van het bedrag in het vooruitzicht gesteld.

De fraudeurs proberen duidelijk op het gevoel van de ontvanger in te spelen. De commandant is op zoek naar een betrouwbaar, geloofwaardig en eerlijk persoon. Daarnaast wil de gelovige man mensen helpen. Maar wie op dit voorstel ingaat, raakt alleen maar geld kwijt.

Het gaat hier om voorschotfraude: fraude waarbij er vaak een bedrag als voorschot gevraagd voor bijvoorbeeld onkosten. Het beloofde bedrag wordt uiteindelijk niet uitgekeerd. Ga dus nooit in op hulpvragen, zakelijke voorstellen of andere mails van onbekenden. (