Dit weekend werd bekend dat de centrale bank van Italië ING op de vingers heeft getikt voor tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken. Oplichters inde geld van slachtoffers die een voorschot betaalde voor de aankoop van een product of het huren van een woning, die ze uiteindelijk nooit krijgen. Doordat oplichters het geld inde op onlinerekeningen van ING, was het voor hen mogelijk hun identiteit verborgen te houden. Dat schrijft de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore maandag.

Bij de bank zouden geen interne alarmbellen zijn afgegaan bij de transacties. Dat zou voor het Openbaar Ministerie van Milaan aanleiding zijn binnenkort een formeel onderzoek te openen naar ING. ING laat weten niet op de hoogte te zijn gesteld over een onderzoek van justitie in Italië. Een woordvoerder zei daarom niet inhoudelijk te kunnen reageren. Als het OM in het land uiteindelijk tot onderzoek overgaat, zal de bank volgens hem meewerken met de autoriteiten.

ING heeft in Italië, waar het sinds 2001 actief is met zijn consumentenbank, circa 900 medewerkers. De omzet van het onderdeel kwam afgelopen jaar uit op 231 miljoen euro, bij een totaalomzet van ING van iets meer dan 18 miljard euro.

Bron: ANP

Gerelateerd