Fraudeurs hebben een innovatieve manier bedacht om mensen op te lichten. Bij de gemeente Dalfsen zijn meldingen binnengekomen over valse betaalverzoeken via betaal-app Tikkie, die verstuurd zouden zijn uit naam van de gemeente. Let dus goed op als je een Tikkie betaalt!

In totaal zijn er nu vijf meldingen binnengekomen van mensen die door deze oplichtingstruc benadeeld zijn, meldt RTV Oost. Wat opvalt is dat twee van de gedupeerden niet in Dalfsen, maar in het zuiden van het land wonen. In het dorp zelf zijn er drie gedupeerden die geld hebben overgemaakt aan de oplichters, maar de gemeente sluit niet uit dat er meer slachtoffers zijn.

Geen Tikkie gebruikt

Op het officiële Twitteraccount van het dorp wordt er benadrukt dat er nooit betaalverzoeken via de app worden verstuurd en de bedragen niet op de betaalrekeningen van de gemeente binnengekomen zijn.

Advies van ABN AMRO

Een woordvoerder van ABN AMRO, de bank achter Tikkie, laat aan RTV Oost weten dat je een echt betaalverzoek van een zakelijke aanbieder kan herkennen aan een vinkje. Ook gaat een officiële betaling altijd via de webpagina Tikkie.me.

Update 1 oktober

Het blijkt dat niet de betaalapp Tikkie de boosdoener is, maar een betaalautomaat in Oss. Na een betaling gaf die 'gemeente Dalfsen' aan op het rekeningafschrift. Hoe dat kon gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is de betaalautomaat eerder gebruikt in Dalfsen en is de software niet goed geïnstalleerd voordat hij in Oss in gebruik werd genomen.Een woordvoerder van ABN AMRO laat weten dat Tikkie een veilige manier is en blijft om betaalverzoeken te versturen en betalen.

In dit artikel vind je tips om oplichting via Tikkie te voorkomen

Bron: RTV Oost

Gerelateerd