Verreweg de meeste Nederlanders die naar het buitenland met vakantie gaan, kiezen voor Frankrijk. 1,2 miljoen Nederlanders gaan dit jaar weer die kant op. Ook Opgelicht?! maakte de reis en kwam allerlei oplichtingstrucs tegen. Waar kun je op letten?

Babbeltrucs

Camping Municipal

Frankrijk kent veel budget-campings, de ‘Municipals’ die onder beheer van de gemeente vallen. Ze lijken op gewone campings, met het verschil dat een ambtenaar een keer per dag het stageld op komt halen. Helaas komen er ook anderen het geld incasseren. Zij zorgen dat ze ruimschoots voor de ambtenaar op het terrein zijn. Vraag naar identificatie voordat je betaalt. Een echte ambtenaar zal zich altijd identificeren en vaak ook naar uw ID-bewijs vragen.

Parkeerplaatsen

Een gezin spreekt je aan op een parkeerplaats aan een snelweg of bij de wachtrij voor een ferry. Ze zijn zojuist beroofd en hebben geld nodig om naar huis te komen. Of je hen wat geld kan lenen. Ze hebben een visite kaartje bij zich dat er vertrouwenswaardig uitziet en laten hun zielige kinderen op de achterbank van de auto zien. Zodra je ze geld leent, zijn ze vertrokken. De gegevens op het kaartje blijken nep te zijn.

Metro kaartjes

Een bekende babbeltruc in grote steden komt voor bij de metro. Terwijl je als toerist probeert uit te vinden hoe de kaartjesautomaat werkt, bieden oplichters hun 'hulp' aan. Vaak hebben ze een pasje om hun nek hangen. Ze zullen je vertellen dat het alleen mogelijk is om te betalen met een bepaalde bankpas of creditcard en willen dit graag met hun eigen kaart voor je doen. Dan kun je ze contant terugbetalen. Opgelicht?! maakte in Parijs mee dat dergelijke mannen 22 euro vragen voor 2 kinderkaartjes van 65 cent. Ga naar een bemand loket, dan weet je zeker dat u het juiste kaartje koopt voor de juiste prijs. Metro-personeel draagt in de meeste grote steden een uniform. Ze hebben geen pasje om hun nek.

Armband vlechters

Keniaanse straatverkopers knopen zo snel mogelijk een touwtje om je vinger. Zo kun je niet weglopen terwijl zij een magisch wens-armbandje voor je vlechten. Onder luide uitroepen van bekende termen als ‘Hakuna Matata’ en ‘Jambo Jambo’ knopen ze vliegensvlug een armbandje. En dan moet er afgerekend worden. Reken zeker op een bedrag van 5 euro of meer voor deze 3 stukjes touw om je pols.

Wachtrij

Je staat voor een lange rij van een attractie of museum. Een persoon met een badge of pasje spreekt u aan. Hij zegt een privé-gids te zijn. Voor een hoger bedrag kan hij je een VIP kaartje verkopen. Zo kun je de lange rij verlaten en een persoonlijke rondleiding door de attractie of het museum met hem krijgen. Als je betaalt en de rij verlaat, kom je er bij de kassa achter dat je een vals kaartje hebt gekocht. De gids is verdwenen, en jij kunt weer achteraan sluiten.

Bekijk meer babbeltrucs in het filmpje: ‘de truc: babbelaars op reis

Zakkenrollers

Petities

Vriendelijke vrouwen die met een map op je afkomen, vragen je om een petitie te tekenen voor dove of gehandicapte kinderen. Als je de map met foto’s van het goede doel doorbladert of een lange petitielijst invult, rolt een ander je zakken.

Balletje balletje

Bij het bekende gokspel ‘balletje balletje’, waar mensen kunnen gokken op een van de drie bekers waaronder een balletje verborgen is, raak je geheid je geld kwijt als je inzet. Blijf ook niet toekijken bij andere gokkers. In de groep omstanders opereren zakkenrollers.

Selfies

Een groep mensen blokkeert de doorgang voor een attractie. Ze maken een groepsselfie en nemen daar uitgebreid de tijd voor. Terwijl je beleefd op ze wacht, worden je zakken van achteren geleegd.

Bekijk meer zakkenrol-methodes in het filmpje ‘de truc: zakkenrollers op reis