Vorige week waarschuwden we al voor een malware-mail uit naam van T-mobile. De klachten over deze valse mail blijven aanhouden. Ook Opgelicht?! kreeg het bericht toegestuurd.

Oplichters schrijven in de valse e-mail dat er een nieuwe factuur voor je klaarstaat. Een overzicht kan je volgens de e-mail vinden door op 'Bekijk uw factuur' te klikken. Wanneer je op de link klikt, open je een gevaarlijk bestand. Vervolgens wordt ransomware op je computer geïnstalleerd. Het virus versleutelt je bestanden en geeft deze pas terug als je losgeld hebt betaald.

Bij deze vorm van ransomware geldt: als je geen losgeld betaalt, dan worden je bestanden daadwerkelijk verwijderd. Let op: er bestaan ook andere vormen van ransomware, waarbij je bestanden niet daadwerkelijk worden verwijderd. De politie adviseert in alle gevallen om niets te betalen. In plaats hiervan kan je op de website nomoreransom.org diverse sleutels vinden om je bestanden te ontsleutelen.

Twijfel?

Twijfel je of een bericht van het officiële bedrijf afkomstig is? Ga dan niet op de e-mail in en neem contact op met de klantenservice van de desbetreffende organisatie. De gegevens zijn te vinden op de officiële website van het bedrijf.

Gerelateerd