Al meer dan een jaar teisteren valse betaal-apps nietsvermoedende verkopers. Mensen die iets op Marktplaats te koop zetten, krijgen bezoek van een koper die met zijn mobiele telefoon een bankoverschrijving doet, terwijl de verkoper meekijkt. Die overschrijving is net zo nep als een 3 euro biljet.

Er zijn nep-apps in omloop van de Rabobank, ING en ABN AMRO. Frank weet er alles van: hij raakte in één klap 4850 euro kwijt. Hij verkocht zijn motorscooter voor deze prijs aan een jongen die zich Frenkie noemde. Toen Frenkie de scooter kwam kopen, nam hij een oudere vrouw mee. Zijn tante, zei hij. De scooter zou op haar naam komen te staan. Frenkie maakte het bedrag via de bank-app over, terwijl Frank mee keek op het scherm.

Het geld wordt nooit bijgeschreven en van Frenkie is geen spoor te bekennen. De telefoon neemt hij niet op. Het rekeningnummer blijkt compleet verzonnen. Zelfs het scooterbewijs staat niet op zijn naam, maar op die van zijn zogenaamde tante.

Nep-app kopen

Opgelicht?! ontvangt nog steeds veel meldingen van mensen die via internet hun auto of scooter verkopen en in deze truc trappen. Wij willen meer weten van die nep-app. Hoe werkt die nu precies? En hoe kom je er aan?

Via via komen we in contact met een jongeman die zegt aan een valse bank-app te kunnen komen. Het zou gaan om een app van ABN AMRO, dezelfde app die fraudeurs eerder bij de laptop gebruikten die wij te koop hadden staan.

We krijgen de instructie om een mobieltje beschikbaar te stellen. Volgens de jongen zal de app door een ander geïnstalleerd zal worden. Of dit de bouwer van de nep-app is of een handelaar in malafide apps wordt niet duidelijk.

Beveiliging

Deze app moet geopend worden met een vijfcijferige code, net zoals de ABNA-app. Deze code ontsluit de nep-app en moet ook worden ingevoerd als er een zogenaamde transactie plaatsvind. In de app kun je zelf invullen hoe de rekeninghouder heet, welk (vals) bankrekeningnummer je gebruikt en hoeveel je saldo is. Na dit te hebben ingevuld kun je zoveel valse transacties doen als je wilt, tenminste… voor een week!

Volgens de ethisch hacker die wij de app laten zien is het een simpele, maar slim gebouwde app. Er zit een beveiliging op die ervoor zorgt dat de app maar een week te gebruiken is. Na die week zal je dus opnieuw moeten betalen voor de app. Helaas was de bouwer van de app niet te achterhalen.

Zoektocht scooter

Opgelicht?! wil weten wat er is gebeurd met de scooter van Frank. Volgens het overschrijvingsbewijs zou de scooter op naam staan van iemand in Almere. Deze katvanger blijkt de zogenaamde tante van Frenkie te zijn. Kan zij ons vertellen wat de echte naam is van de jongen de nep-app gebruikte?

Het antwoord is helaas nee! Het enige dat duidelijk is dat de dame een katvanger is en zich voor een karretje heeft laten spannen. Frenkie zou in werkelijkheid Mohammed heetten.

Duidelijk is dat er geen Mohammed geregistreerd staat op deze scooter. Later duiken er weer scooterpapieren op. De scooter is na een kleine twee weken op naam gezet van een 22-jarige vrouw uit Almere. We bezoeken het adres waar zij ingeschreven staat. Het blijkt het huis van haar ouders te zijn. Het meisje vertelt ons dat haar toenmalige vriend gevraagd had of ze de scooter op haar naam wilde zetten. Ze heeft de scooter zelf nooit gezien. Wel heeft ze contact gehad met de politie omdat de bestuurder van de scooter aangehouden is.

Excuus van politie

Wij besluiten de politie te vragen naar de scooter. Dan blijkt dat de scooter al enige tijd geleden in beslag is genomen. Hier heeft Frank nooit bericht van gehad. Ook blijkt dat er een korps onderzoek gedaan heeft naar betalingen met de nep-app en dat ze zo bij de scooter zijn uitgekomen. Dit is bijzonder omdat Frank drie weken na zijn aangifte te horen had gekregen dat zijn zaak niet behandeling werd genomen omdat het een civiele zaak zou zijn. Als wij de politie hiernaar vragen wordt er excuses gemaakt. Dit is niet juist geweest.