Joanna (75) klikte op een Facebook-advertentie van 'Marco Borsato' en raakte zo 22.000 euro kwijt in een week. Ze is een van de vele slachtoffers van valse Bitcoin-advertenties die op het sociale netwerk worden geplaatst. Ze deed in het AD haar verhaal.

'Een domme gans' zo noemt Joanna zichzelf. Ze weet dat ze erin is getuind. Het geld ziet ze hoogstwaarschijnlijk niet meer terug. Maar ze doet wat ze wel kan en dat is: anderen waarschuwen.

Opgelicht?! bericht al lang over de nepadvertenties waarin bekende Nederlanders het investeren in Bitcoin aanprijzen. Zo is John de Mol al maanden in gesprek met Facebook nadat hij ze wilde aanklagen voor het plaatsen van nepadvertenties met hem als boegbeeld. 

Deze man raakte op dezelfde manier duizenden euro's kwijt 

In het geval Joanna ging het om 'Marco Borsato'. De goedlachse zanger was voor haar een reden om geld te willen investeren vertelt ze aan het AD: 'Dat is een man die zoveel aan liefdadigheid doet, die betrokken is bij Warchild. Ik dacht bij mezelf: dan moet het wel betrouwbaar zijn.'

Joanna laat haar gegevens achter en wordt de volgde dag gebeld door ene 'Gal'. Hij overtuigt haar in gebroken Engels 10.000 euro over te maken om bitcoins mee te kopen. En dat doet ze. Maar dan hangt Gal de volgende dag weer aan de lijn met het verhaal dat het allemaal fout is gegaan en haalt haar over nogmaals een flinke som over te maken om de schade te beperken. En zo herhaalt het verhaal zich nog een derde keer. Tot Joanna beseft dat ze is opgelicht. 

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van oplichtingstrucs met digitale munteenheden?

Bron: AD