De Fraudehelpdesk waarschuwt voor cybercriminelen die op Windows XP zijn gedoken. Sinds dinsdag is dit verouderde besturingssysteem niet meer veilig te gebruiken. Deze week doken verschillende phishingmails op die hierop inspringen.

Geen beveiligingsupdates

Microsoft is dinsdag gestopt met het onderhoud van het besturingssysteem waardoor er geen automatische beveiligingsupdates meer plaatsvinden. Oplichters haken hier meteen op in door phishingmails te versturen. Al tientallen meldingen hierover bij de Fraudehelpdesk.

Beveiligingssyteem

Volgens een mail, die zou zijn verstuurd door de Rabobank, ''dienen alle online bankrekeningen te worden gekoppeld aan een nieuw ontwikkeld beveiligingssysteem, waarmee verdachte bewegingen en ontwikkelingen op uw online bankrekening sneller worden getraceerd en opgelost''. Dit geldt niet alleen voor de veiligheid van Windows-gebruikers maar voor iedereen, aldus de mail.

Belafspraak

De ontvanger krijgt het advies een belafspraak te maken met een medewerker van Microsoft om het besturingssysteem te actualiseren. De afspraak kan worden gemaakt door op een link in de mail te klikken. Na de update kan de ontvanger weer gebruikmaken van het vernieuwd Rabobankieren 2014.

Advies

Klik niet op de link! Als u er wel op drukt, krijgen oplichters mogelijk via phishing uw persoonlijke gegevens in handen of u komt terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Bovendien wordt de naam van Microsoft ook misbruikt door zogenoemde Microsoftoplichters, die uit zijn op uw geld.

Kenmerken

U kunt een foute link of knop herkennen door met uw cursor op de link te staan, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld.

Verder kunt u valse e-mails herkennen aan slecht taalgebruik. Denk aan slechtlopende zinnen en spel- en grammaticafouten. Het ontbreken van een persoonlijke aanhef is een tweede kenmerk. U wordt aangesproken als 'Geachte klant' of 'Beste heer/mevrouw'. Ook een vaag e-mailadres is een indicatie dat het om een nepmail gaat.

Voorbeeld:

Van: Rabobank [mailto:klantinfo@spoed.nlklantinfo@spoed.nl]

Verzonden: dinsdag 8 april 2014 19:49

Onderwerp: Betreft: Windows niet meer veilig ( Stap over op het vernieuwde Windows besturingsysteem.)

Sinds 8 april 2014 ondersteunt Microsoft Windows niet meer.

Windows krijgt dan geen automatische beveiligingsupdates meer en wordt daarom een interessante prooi voor internetcriminelen.

Wat betekent dat voor u ?

Sinds 8 april 2014 krijgt u geen automatische beveiligingsupdates meer om uw Windows computer te beschermen tegen virussen, spyware en andere schadelijke software.

Daardoor loopt u extra risico en daar kunt u in de toekomst problemen van ondervinden.

Of u nou gaat internetbankieren, belastingaangifte doet of online winkelt; als u Windows gebruikt heeft uw online gedrag vanaf 8 april een extra veiligheidsrisico.

Wat kunt u doen?

Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) adviseert in samenwerking met Microsoft en andere partijen om na 8 april niet meer online te gaan met een Windows computer.

Wilt u gebruik blijven maken van internet op uw pc, stap dan zelf handmatig over op het vernieuwde Windows besturingssysteem.

Wat betekent dit voor u als bankier ?

Alle online bankrekeningen dienen te worden gekoppeld aan een nieuw ontwikkeld beveiligingssysteem, waarmee verdachte bewegingen en ontwikkelingen op uw online bankrekening sneller worden getraceerd en opgelost.

Dit geldt niet alleen voor de veiligheid van Windows gebruikers maar voor iedereen.

Klik op belafspraakhttp://www.fraudehelpdesk.nl/27.120.112.21/~adsion/ en maak een belafspraak, er zal door een medewerker van Microsoft contact met u worden opgenomen om uw windows besturingssysteem samen met u te actualiseren.

Wanneer uw besturingsysteem gereed is zal u gebruik gaan maken van het vernieuwd Rabobankieren 2014.

Belafspraak

Wij willen u alvast bedanken voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Geert Eijkenboom

Rabobank Nederland.

Bron: www.fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd