Gratis proefpakketten met bijvoorbeeld afslankpillen, gezondheidsproducten, onderbroeken of scheermesjes zijn niet altijd zo voordelig als ze in eerste instantie lijken. Vaak volgen hierop ongevraagde vervolgzendingen waarvoor wel betaald moet worden. De wet zegt echter dat je niet hoeft te betalen als je niet expliciet met betaalde vervolgzendingen akkoord bent gegaan.

ConsuWijzer

Via consumentenloket ConsuWijzer kun je hulp krijgen bij het beoordelen of je wel echt ingestemd hebt met betaalde vervolgzendingen en of je verplicht bent te betalen.

Met behulp van de ConsuWijzer Terecht-checker kun je nagaan of een aanbod aan de regels voldeed en of je bewust kon kiezen voor de vervolgzending. Stond de informatie verstopt, betaal dan niet! Is er al geld afgeschreven, dan kun je dat vaak nog terug laten storten. De ConsuWijzer geeft informatie en praktisch advies om het op te lossen.

Naar de ConsuWijzer Terecht-checker

Hoewel je het niet verplicht bent, is het wel verstandig om de ondernemer en/of het incassobureau per brief te laten weten dat je de overeenkomst voor vervolgzendingen ontkent.

Meer informatie en een handige voorbeeldbrief

Laat je niet bang maken door rekeningen en incassobrieven

Sommige bedrijven maken een aanbod bewust onduidelijk. Bijvoorbeeld door alleen in de algemene voorwaarden te schrijven dat het om een abonnement gaat. Maar volgens de regels moet het ook duidelijk bij het aanbod staan. Zodat je bewust kunt kiezen of je akkoord gaat. Anders hoef je niet te betalen. Check eerst zelf hoe sterk je staat met de Terecht-checker.

Drie tips ongevraagde zendingen

  • Incassobureaus mogen vaak minder dan je denkt. Bekijk een voorbeeld van een incassobrief met toelichting van ConsuWijzer.
  • Hebt je de Terecht-check gedaan en vind je dat de overeenkomst niet aan de regels voldoet? Dan moet de ondernemer bewijzen dat je echt akkoord bent gegaan. Als hij dat niet kan, hoef je niet te betalen;
  • Zoek op internet naar ervaringen van andere gebruikers met dit bedrijf of product. Kun je meer klachten vinden van consumenten die verrast zijn door vervolgzendingen na het gratis proefpakket? Dan weet je dat je in elk geval niet de enige bent voor wie het onduidelijk was.

Ga naar consuwijzer.nl voor achtergrondinformatie en tips.

Bron: ConsuWijzer.nl

Gerelateerd