De FIOD stelt onder leiding van het Openbaar Ministerie zes strafrechtelijke onderzoeken in naar 11 mensen die worden verdacht van het verbergen van vermogen voor de Belastingdienst. Ze worden verdacht van fraude en witwassen, meldde de FIOD dinsdag.

De FIOD vermoedt dat deze personen onverklaarbaar vermogen voor de fiscus proberen te verbergen door dit rond de jaarwisseling van hun bankrekening te halen.

De verdachten hebben enkele jaren achtereen steeds bedragen tussen de 100.000 en 800.000 euro van hun bankrekening opgenomen. Dat geld, in totaal gaat om miljoenen euro's, is volgens de FIOD mogelijk afkomstig uit criminele activiteiten omdat de bedragen niet te verklaren zijn uit reguliere inkomsten. De verdachten komen volgens de opsporingsdienst uit het Friese Opsterland, Dongen, Almere, Roosendaal, Zoetermeer en een plaats in Gelderland.

Er zijn jaarlijks honderden mensen die voor het einde van het jaar grote bedragen opnemen en die in het begin van het nieuwe jaar weer terugstorten, vermoedelijk om minder inkomstenbelasting te hoeven betalen. Banken zijn verplicht deze transacties omwille van een gunstig banksaldo te melden. De zogenoemde 'saldinisten' kunnen komende week een brief van de Belastingdienst verwachten waarin wordt gevraagd de transactie te verduidelijken. In bijzondere gevallen zal de fiscus nader onderzoek doen.

Bron: ANP

Gerelateerd