'De administratie was een puinzooi, dat is helder'. Dat is het enige dat een 40-jarige ondernemer uit Emmen toegeeft dinsdag bij de rechtbank in Assen. De ondernemer wordt verdacht van oplichting van zes verzekeringsmaatschappijen, maar zegt van niks te weten.
'Ik had destijds de verkeerde mensen om me heen', aldus de Emmenaar. Hij schuift de schuld in de schoenen van een kennis en suggereert dat die zijn handtekening heeft vervalst.
De officier van justitie gelooft hem niet. Volgens haar lichtte de Emmenaar tussen 2009 en 2012 de verzekeraars op door niet bestaande medewerkers van zijn bedrijf Euro Projects BV ziek te melden. Bij de BV werkte in werkelijkheid geen personeel, maar voor zijn zogenaamd zieke medewerkers ontving de 40-jarige Emmenaar wel voor in totaal 500.000 euro aan uitkeringen.
De aanklaagster eist anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de man, die volgens haar heel berekenend te werk is gegaan. Ze vindt ook dat Euro Projects als verantwoordelijk rechtspersoon een boete van 50.000 euro moet betalen.
De opgelichte verzekeringsmaatschappijen, onder meer Delta Lloyd, Aegon en De Amersfoortse, eisen samen het uitgekeerde geld, een half miljoen dus, terug van de verdachte.
Tegen zijn 38-jarige vriendin eist de aanklaagster een half jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Zij heeft volgens de officier ook geprofiteerd van de illegale inkomsten van haar vriend.
Een kennis van het stel, een 50-jarige man uit het Duitse Sustrum-Moor moet, als het aan de officier van justitie ligt, 120 uur werkstraf verrichten. Toen hij psychisch aan de grond zat, bood de ondernemer uit Emmen aan hem in dienst te nemen en ziek te melden, zodat hij een uitkering kon krijgen. De 50-jarige man ging akkoord met die constructie en verdiende op die manier 31.000 euro. De Nederlander, die vlak over de grens woonde, had naar eigen zeggen geen idee dat hij ‘crimineel bezig was’.
De ondernemer uit Emmen is al vaker veroordeeld voor oplichting en ook voor fraude met zijn payrollbedrijf. Voor dat laatste kreeg hij in maart 240 uur werkstraf, maar daartegen is hij in hoger beroep gegaan. De kennis die hij de schuld geeft van het oplichten van de verzekeringsmaatschappijen is voor de politie onvindbaar.
Op 23 december doet de rechtbank uitspraak.
Bron: www.emmen.nu