Drie verdachten staan dinsdag en woensdag in Haarlem terecht op verdenking van phishing, een vorm van bankfraude via internet.

Het drietal zou bankrekeningen hebben geplunderd van voornamelijk stichtingen en verenigingen, met vaak oudere bestuursleden.

Bankgegevens ontfutseldEen van de verdachten benaderde bestuursleden telefonisch en ontfutselde hun bankgegevens, zodat rekeningen konden worden leeggehaald en vaak aanzienlijke bedragen konden worden overgemaakt naar andere rekeningen. De verdachten gebruikten katvangers die hun rekening hiervoor tegen beloning ter beschikking stelden.

100 zakenDe beklaagden zijn in totaal met 100 zaken in verband gebracht, waarvan 76 ten laste zijn gelegd. Zij gelden als kopstukken van de bende. Het gaat om een 34-jarige vrouw uit Amsterdam, een 34-jarige man uit Diemen en een 35-jarige man uit Den Helder.

Enorme schadeDe bruto schade is becijferd op zo'n 1,4 miljoen euro. Doordat banken een groot deel van de transacties konden tegenhouden, is de feitelijke buit ongeveer 500.000 euro, aldus het Openbaar Ministerie.

Eerder dit jaar kregen drie verdachten die een kleinere rol vervulden, 3 maanden cel opgelegd.

Bron: ANP

Gerelateerd