Phishing namens DigiD, Opgelicht?! heeft er de afgelopen maanden regelmatig voor gewaarschuwd. Gisteren heeft de politie in Nieuwe Pekela een man (55) en een vrouw (51) aangehouden die ervan verdacht worden zo'n 100.000 sms-berichten uit naam van DigiD te hebben verstuurd, meldt de NOS. Een telecomprovider deed aangifte wegens oplichting, waarop de politie in actie kwam.

De telecomprovider heeft een bestelling van een aantal telefoons en een grote hoeveelheid sim-kaarten afgeleverd bij het stel, maar kreeg vervolgens signalen dat een aantal van deze sim-kaarten gebruikt werd voor grootschalige oplichting. Daarop werd de politie ingeschakeld.

Het stel maakte zich schuldig aan 'smishing', oftewel phishing via sms. Met verschillende smoesjes werden ontvangers ertoe aangespoord om geld over te maken, of was er juist sprake van (verzonnen) belastingteruggaves met als doel inloggegevens voor internetbankieren te bemachtigen.

In het huis van het stel zijn niet alleen telefoons en simkaarten in beslag genomen, maar ook duizenden euro's aan contanten. De exacte omvang van de buit is nog niet bekend. In hoeverre dit stel verantwoordelijk was voor het totale aanbod aan 'DigiD'-oplichting evenmin: dat zal de toekomst ongetwijfeld snel genoeg uitwijzen.

Meer over oplichting namens DigiD

Bron: NOS