Het Openbaar Ministerie heeft donderdag beroep ingesteld tegen negen van de Zeventien verdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak Peseta. Het OM vindt een aantal straffen die de rechter vorige maand oplegde te laag.

Het OM wil onder meer een oordeel van het gerechtshof over de rol die een notaris uit Bergen (NH) en een advocate uit Almere hebben gespeeld. De notaris kreeg van de rechter een celstraf van een jaar en de advocate kreeg zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Een tweede notaris is vrijgesproken. Daartegen gaat het OM niet in beroep, aldus een woordvoerster donderdag.

Politie en justitie deden sinds 2010 onderzoek naar de vastgoedfraude. Hypotheekadviseurs kochten onder valse namen goedkope kluswoningen van woningcorporaties. Ze vroegen daarvoor met valse papieren bouwdepots aan, die ze leeghaalden. Ze knapten de panden echter niet op, maar gebruikten ze voor drugshandel en huisvesting van illegalen. Alle straffen van de rechtbank waren lager dan het OM eiste. Het OM vindt dat er tegen sommige verdachten meer bewijs is dan de rechter bepaalde.

Bron: ANP (05-03-2015)

Afbeelding: Istock

Gerelateerd