Criminele winsten werden bij 'de horlogeman' Mustafa Y. uit Zeewolde op grote schaal witgewassen, meent het Openbaar Ministerie. Het eiste donderdag in de rechtbank in Lelystad tegen Y. dertig maanden cel voor witwassen en fraude.

Tienduizenden euro's aan contanten

De 40-jarige Mustafa Y. en zijn toenmalige partner Francis L. (41) reden in Zeewolde rond in vele Ferrari's, Porsches en BMW's. Bij doorzoekingen in 2014 bij vier van hun woningen zijn tienduizenden euro's aan contanten aangetroffen. Y. werd onder meer genoemd in een groot Belgisch drugsonderzoek. De hoofdverdachten in die zaak investeerden criminele winsten in peperdure horloges die Y. verkocht. 'Die horloges kwamen in de boekhouding van zijn twee bedrijven echter niet voor', stelde de officier van justitie. Volgens de officier waste Y. 742.000 euro wit en nam hij deel aan een criminele organisatie.

Vervalsing

Y. werd in 2010 door de overheid gewaarschuwd dat hij ongebruikelijke transacties moet melden. Contante betalingen van 15.000 euro moeten bekendgemaakt worden. Y. trok zich vervolgens terug als eigenaar van zijn bedrijf. Maar de horlogehandel kwam op naam van L. te staan en de verkopen gingen door, aldus het OM. Daarnaast vervalste hij zijn jaarverslagen.

L. profiteerde mee door in grote luxe te leven. Zij hoorde een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden tegen zich eisen. Een straf die ook tegen een derde verdachte werd geëist.

'Slechts suggesties'

Verdachte Y. zit volgens zijn raadsman 'in de verkeerde film'. Hij zou aan de inmiddels overleden drugsdealer Charles Zwolsman zijn gelieerd. Hij zou aan Belgische drugsdealers geleverd hebben. 'Directe bewijzen zijn er niet. Het zijn slechts suggesties', aldus zijn advocaat.

Een datum van het vonnis is nog niet bekend.

Bron: ANP

Gerelateerd