Voor oplichting van de gemeente Helmond is tegen een voormalig ambtenaar vrijdag 2,5 jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager liet gemeenteambtenaar Pieter H. (57) zijn werkgever jarenlang opdraaien voor privébestedingen zoals de aanschaf van auto’s, exclusieve dameskleding, apparatuur en de aanleg van een dure tuin. De totale schade voor de gemeente bedraagt ruim 3,5 ton, zei de officier van justitie voor de rechtbank in Den Bosch.

Voor witwassen en heling eiste ze tegen de ex-partner van de hoofdverdachte een taakstraf van 200 uur. De toenmalige gemeentesecretaris van de Limburgse gemeente Leudal Diana N. (50) profiteerde volgens de aanklager van de aankopen voor de gezamenlijke huishouding.

Donderdag op de eerste procesdag bekende Pieter H. dat hij zijn werkgever systematisch heeft opgelicht maar volgens hem maakten ook leveranciers van de gemeente deel uit van het complot. De leveranciers betaalden zijn aankopen en brachten de bedragen met winst in rekening bij de gemeente. Als hoofd interne dienst kon Pieter H. de facturen zelf goedkeuren. 'Hij heeft zijn positie misbruikt voor een exorbitante levensstijl', concludeerde de officier van justitie.

Aanklager gelooft niet in onschuld ex-vrouw 

Het verweer van zijn ex-echtgenote die zegt dat ze niet wist van de fraude, gelooft de aanklager niet. 'Ze heeft weliswaar geen actieve rol gehad maar moest weten dat hun ambtenarensalaris ontoereikend was voor alle uitgaven', zei de officier.

Pieter H. werd na zijn ontslag bij de gemeente gearresteerd en zat kort vast. Ook zijn echtgenote werd aangehouden en verloor haar baan bij de gemeente Leudal.

Bron: ANP 

Gerelateerd