Er is weer een nieuwe variant op de truc van de Microsoftbellers toegevoegd. De nieuwe manier lokt je om zelf naar de oplichters te bellen.

Deze keer benaderen de criminelen je door een malware-virus, dat zich voordoet als Microsoft Security Essentials. Het officiële programma is een gratis antivirussoftware, gemaakt door Microsoft. Het biedt onder andere bescherming tegen verschillende soorten malware.

Blauw scherm

Het virus op je computer laat een blauw scherm zien, dat waarschuwt voor een probleem met het besturingssysteem. Je wordt vervolgens aangeraden contact op te nemen via een telefoonnummer, zogenaamd van Microsoft. Wanneer je belt, maak je in werkelijkheid contact met oplichters die proberen je persoonlijke gegevens te achterhalen.

Herkennen

De malware die je ontvangt, is te herkennen aan de naam van het bestand: 'setup.exe'. Microsoft gebruikt deze naam nooit voor installatiebestanden voor Microsoft Security Essentials. Ook toont een blauw scherm nooit contactinformatie.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de Microsoft-truc? Ben je geïnteresseerd in het voorkomen van deze vorm van oplichting? In het artikel over de Microsoft-truc lees je hier meer over.

Gerelateerd