Oplichters blijven proberen grote sommen geld bij bedrijven weg te sluizen door zich voor te doen als de hoogste baas binnen de organisatie.

De truc start met een eenvoudige e-mail, waarin de oplichters de CEO imiteren. Het bericht wordt verstuurd naar de persoon die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor het uitvoeren van betalingen. De criminelen weten wie dit is door maandenlange voorbereiding.

'Verrassing' voor het personeel

Opvallend is dat in het e-mailtje wordt gesproken over een verrassing voor het personeel. De medewerker mag er daarom niet over praten met collega’s. De oplichters willen niet dat de medewerker met anderen overlegt. Begrijpelijk, want dan is de kans groter dat iemand in het bedrijf de truc doorziet.

Slordig geschreven nepmail

Het bedrag dat moet worden overgemaakt is 35 duizend euro. De taal in de e-mail is opvallend slordig. Als de medewerker reageert op het bericht, krijgt deze een nieuwe e-mail met daarin betaalgegevens. De afzenders hopen natuurlijk dat je de betaling uitvoert. Vervolgens zullen ze het bedrag snel van de rekening halen. Het bedrijf kan vervolgens naar het geld fluiten.

Meer weten

Wil je meer weten over CEO-fraude? Klik dan op de onderstaande button voor meer informatie.

Bedrijven doelwit CEO-fraude

Gerelateerd