WhatsApp introduceerde afgelopen week videobellen. Hier maken criminelen handig gebruik van. Sinds een paar dagen worden berichten via de chatdienst doorgestuurd over het activeren van videobellen. De melding is nep.

In de uitnodiging zit een button. Wie daar op klikt, komt op een ogenschijnlijk betrouwbare website terecht. Het webadres begint namelijk met whatsapp.com. Let op: de echte domeinnaam van de valse website is videocallnow.com.

Nieuwe functie

Mensen worden vervolgens verleid op de link te klikken met de belofte dat de nieuwe functie het mogelijk maakt met meerdere mensen tegelijk te videobellen. Nietsvermoedende gebruikers die op de uitnodiging ingaan krijgen als laatste stap van de installatie de mededeling dat de gebruiker 'geverifieerd moet worden'. Op dat moment wordt duidelijk dat de oplichters uit zijn op je gegevens. Het gaat om een poging tot phishing.

Sinds afgelopen week kan je met een Android-telefoon, iPhone en Windows Phone videobellen op WhatsApp. De installatie van de nieuwe functie verloopt automatisch. Hiervoor is geen activatie via een link vereist.

Advies

Je doet er verstandig aan eerst Google te raadplegen, voordat je zogenaamd nieuwe functies voor apps accepteert. Zo kan je zien wat de ervaringen van andere mensen zijn.

Update

De bovengenoemde valse website is inmiddels uit de lucht gehaald. De kans is echter aanwezig dat een dergelijke site in dezelfde of andere vorm terugkomt op internet. Wees dus alert!Bron: fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd