Losgeld betalen of anderen duperen: voor die keuze worden slachtoffers van een nieuw soort ransomware gesteld.

In beide gevallen wordt de gedupeerde de code beloofd om de versleuteling op te heffen. Voorwaarde van de tweede optie is dat de twee nieuwe slachtoffers wél tot betaling moeten overgaan. De ransomware heet Popcorn Time. Dat heeft overigens niks te maken met de software waarmee onder meer films gedownload kunnen worden.

Eén bitcoin

Gedupeerden van Popcorn Time moeten één Bitcoin (€ 725,-) betalen om weer toegang tot hun bestanden te krijgen. Uniek aan deze variant van ransomware is dat er dus een tweede optie is. Om twee anderen te besmetten, krijgt het eerste slachtoffer een unieke link. Als vanuit die link minimaal twee betalingen volgen, dan krijgt het eerste slachtoffer automatisch weer toegang tot zijn bestanden.

Tijdsdruk

Wel is er nog enige tijdsdruk. De betalingen moeten binnen zeven dagen binnen zijn. Zo niet, dan dreigen de criminelen achter de kwaadaardige software de sleutel te verwijderen.

Slachtoffers van de ransomware krijgen een waarschuwing in beeld met daarin de instructies. Opvallend is dat daar ook in staat dat de makers Syrische ontwikkelaars zijn. De opbrengst van het virus zou naar hulp in dit land gaan.

Snelle ontwikkeling

De ontwikkelingen met ransomware gaan razendsnel. Telkens bedenken cybercriminelen nieuwe manieren om de kans te vergroten dat een slachtoffer het losgeld betaalt. In het algemeen luidt het advies om geen losgeld te betalen, omdat daarmee het probleem in stand wordt gehouden. Via nomoreransom.org worden verschillende ontsleutelcodes beschikbaar gesteld.

Bron: fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd