Pas op voor oplichters, die langs de snelweg met een zielig verhaal je aandacht proberen te trekken. Ze vragen om geld in ruil voor 'gouden' sieraden.

De oplichters spreken automobilisten aan en vertellen dat ze gestrand zijn met een lege tank. Hun geld is op en hun pinpas stuk. Ze smeken bij hun slachtoffers om geld, zodat ze thuis kunnen komen. In ruil hiervoor bieden ze hun gouden ring, ketting of armband aan. In werkelijkheid is helemaal niemand gestrand en zijn de sieraden waardeloos.

Een kijker mailde ons het volgende verhaal:

'Een paar weken terug stopten we op een parkeerplaats vlak voor Berlijn. Toen we aan kwamen rijden zwaaide een kerel naar ons. Hij liep naar mij toe en vertelde in slecht Duits dat zijn pinpas kapot was, waardoor hij niet verder kon rijden. Hij liet een gescheurde pas zien en toverde een ring te voorschijn. Of ik deze van hem wilde kopen voor 50 euro. Dat ding was van nepgoud en nog geen euro waard, en dat vertelde ik de man ook. Hij bleef nog even staan, maar nadat ik dreigde de politie te bellen, liep hij weg. Later probeerde hij het weer bij een auto met een Nederlands kenteken, maar ik kon het oudere echtpaar in de auto op tijd waarschuwen.'

Wees dus alert op parkeerplaatsen langs de snelweg! De zielige verhalen van deze, veelal Oost-Europese, oplichters zijn verzonnen en de sieraden zijn niets waard.

Nep-telefoons

Opgelicht krijgt tegenwoordig ook meldingen binnen van mensen die geen nepgoud maar een nep-iPhone als onderpand krijgen.

Gerelateerd