Europol waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting. Een medewerker wordt gebeld door een crimineel die zich voordoet als de hoogste baas en wordt vervolgens gevraagd een geldbedrag over te maken.

Fake

De medewerker is vervolgens zeer gedienstig en durft niet verder te vragen. ‘Het is immers een opdracht van de baas zelf’, zegt Peter Depuydt van Europol,’ later blijkt dat het allemaal fake is.’

CEO-fraude

De fraude wordt CEO-fraude genoemd. CEO-fraude is de nieuwe manier van criminele organisaties om bedrijven grote bedragen afhandig te maken. Dat het lukt, komt doordat de criminelen geraffineerd te werk gaan. "Ze doen vaak uitgebreid onderzoek. Ze weten precies wie ze moeten hebben en wanneer. Handtekeningen van de CEO worden nagemaakt. Dat soort gegevens zijn vaak met slim zoeken te vinden op het internet."

Miljarden

In de Verenigde Staten is vorig jaar zeker 1,2 miljard dollar buitgemaakt met CEO-fraude. In Europa is Frankrijk de koploper, daar is de afgelopen drie jaar ruim 300 miljoen euro buitgemaakt.

Nederland

In Nederland kwam de eerste melding van CEO-fraude in mei dit jaar binnen. Het KMPG liet toen weten aan de Fraudehelpdesk dat er geprobeerd was 900.000 euro weg te sluizen.

Bron: NOS

Foto: Shutterstock

Gerelateerd