Begin volgend jaar zal de rechtbank Maastricht de zaak behandelen die een Limburgse investeerder aanspande tegen het malafide investeringsplatform Investous. Deze week oordeelde de rechter dat de zaak in Nederland moet voorkomen, hoewel Investous in Cyprus gevestigd is. Investous kwam als onbetrouwbaar handelsplatform in het nieuws toen Opgelicht?! in een reportage onthulde op welke geraffineerde wijze zij hun klanten geld afhandig maken. Direct na de uitzending verscheurde PSV het sponsorcontract met het louche bedrijf.
De Limburgse investeerder maakte ruim 58.000 euro over naar Investous. Het bedrijf dat legaal vanuit Cyprus door heel Europa opereerde, handelt in CFD's: een ingewikkeld financieel product waarmee investeerders snel veel geld kunnen verliezen. De kans op winst is bijzonder klein: meestal niet meer dan 15 procent. De gedupeerde Limburgse laat zich vertegenwoordigen door advocaat mr. Marius Hupkes. Die legde eerder al beslag op de bankrekeningen van Cypriotische handelaren.
Consument of handelaar
Investous is een onderdeel van F1 Markets Ltd, dat gevestigd is in Limassol, Cyprus. Dat kleine kustplaatsje is een broeinest van dergelijke malafide bedrijven, die jaarlijks naar schatting goed zijn voor een omzet van honderden miljoenen euro's. Russische en Israëlische eigenaren strijken via belastingparadijzen hun in Cyprus verdiende geld op. De CySec, de Cypriotische financiële waakhond, grijpt maar zelden in.
Centraal in de zitting in juni stond de vraag of een Nederlandse rechter wel bevoegd is om de zaak te behandelen: het moederbedrijf F1 Markets zit immers in Cyprus. Het zit als volgt: een geschil tussen twee bedrijven moet uitgevochten worden in het land van de gedaagde. Maar een civiele zaak tussen een consument en een bedrijf mag uitgevochten worden voor de rechtbank in het land waar de gedupeerde woont.
F1 Markets beweerde dat de Limburgse vrouw een 'professionele handelaar' was en daarmee bedrijfsmatig handelde. Volgens mr. Edith Nordmann van F1 Markets was de Maastrichtse rechtbank dus helemaal niet bevoegd. Maar de rechter oordeelde anders en volgde het betoog van mr. Hupkes, die de gedupeerde bijstaat. Hij bewees dat zijn cliënt was binnengehengeld als particuliere klant en dat zij later door Investous was ge-upgrade tot 'professional'. Ze kan dus genieten van de Europese rechtsbescherming als consument.
Bekende Nederlanders
Investous maakte gretig gebruik van nep-advertenties met bekende Nederlanders on investeerders naar hun website te lokken. Zo zou Jort Kelder tonnen hebben verdiend met de handel in Bitcoins. Complete onzin, vertelde Kelder voor de Opgelicht?!-camera. Hij heeft een stichting opgericht om de gebruikers van de nep-advertenties aan te pakken.
In de reportage van Opgelicht?! werd haarfijn uit de doeken gedaan hoe het web van adverteerders en gebruikers in elkaar zit. De bitcoinadvertenties duiken vaak op op Google, die vorig jaar al 2,7 miljard van deze nepadvertenties verwijderde. John de Mol won eerder een kort geding tegen Facebook om nepadvertenties met zijn naam te weren.
Oneerlijke handelspraktijken
In het eerste kwartaal van 2021 komt de zaak voor. Dan zal Investous, of liever moedermaatschappij F1 Markets, zich moeten verantwoorden. In Nederland zijn tientallen gedupeerden van het bedrijf. Het valt dan ook te verwachten dat er meer zaken zullen volgen. Hupkes heeft meerdere zaken tegen F1 lopen, allemaal gebaseerd op de oneerlijke handelspraktijken van het bedrijf. Volgens de Amsterdamse advocaat is het bedrijf er slechts op uit om mensen geld afhandig te maken en is er van een eerlijke handel geen sprake.