Op vijf plaatsen in Nederland, in Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en België zijn doorzoekingen gedaan in een internationaal onderzoek naar een miljoenenfraude. Dat gebeurde woensdag, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Het onderzoek richt zich op een 62-jarige Nederlander. Justitie verdenkt hem van valsheid in geschrifte, het publiceren van valse jaarrekeningen, faillissementsfraude, belastingfraude en witwassen. De fraude gaat om tientallen miljoenen euro's, meldt het OM.

Belastingparadijzen

De Nederlander ontwikkelde via een structuur van meerdere vennootschappen in belastingparadijzen luxe vakantievilla's in onder andere Spanje, Antigua, Vietnam en Panama. Deze projecten werden gefinancierd door banken en kennissen en vrienden van de verdachte.

Op het verkeerde been

Het OM vermoedt dat de verdachte in jaarrekeningen van de vennootschappen in 2005 en 2006 de werkelijkheid te rooskleurig voorstelde. Schulden zouden zo zijn verdoezeld en investeerders werden op het verkeerde been gezet. 'Toen de accountant kritische vragen ging stellen, heeft de verdachte hem vermoedelijk met valse stukken verkeerd geïnformeerd.'

Faillissementen

De Nederlander heeft ook miljoenen aan inkomstenbelasting ontdoken door te doen of hij in 2007 niet in Nederland woonde, denkt het OM. Verder verkocht hij in 2009 winstgevende vennootschappen ter waarde van circa 70 miljoen euro aan zijn eigen vennootschappen, zonder betaling. De overige verlieslatende vennootschappen bleven achter. Dat leidde tot een faillissement van deze achtergebleven vennootschappen.

Het OM ziet dat als vermoedelijke faillissementsfraude. Schuldeisers bleven met lege handen achter.

Bron: ANP

Foto: Shutterstock

Gerelateerd