Naar schatting worden er in Nederland 50.000 phishingmails per dag gestuurd. Dat zegt Elmer Lastdrager, expert cybercrime aan de Universiteit Twente, vanavond in de uitzending van Opgelicht?!

Het aantal meldingen van valse e-mails dat de Fraudehelpdesk in 2015 heeft ontvangen, is verdubbeld van 8.500 naar 17.000 per maand. Het daadwerkelijke aantal phishingmails ligt volgens Lastdrager, die onderzoek doet naar deze vorm van fraude, dus aanzienlijk hoger.

Bankpasfraude

Het aantal bankpasfraude-mails, waarbij op slinkse wijze bankpas en pincode afhandig wordt gemaakt, is in 2015 zelfs verdrievoudigd. De schade van deze vorm van fraude bedraagt in dat jaar 1,8 miljoen euro, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Betaalvereniging in handen van Opgelicht?!. Het programma bespreekt dinsdagavond deze en andere actuele cijfers.

Misbruik

Banken worden het vaakst misbruikt in phishingmails. Ongeveer de helft van de valse e-mails wordt zogenaamd verstuurd door de ING, Rabobank of ABN-Amro. Maar ook incassobureau Intrum Justitia, het Centraal Justitieel Incasso Bureau, softwareaanbieder Microsoft en webwinkel Bol.com worden veelvuldig misbruikt. Cybercrimespecialist Elmer Lastdrager ziet een verschuiving van de banken naar de webshops. 'Ze vragen je dan geld over te maken naar een bankrekening of te betalen met een 3V of andere prepaid creditcard. Of je moet een cadeaukaart kopen en de gegevens naar hen opsturen'.

Nieuwe methodes

In de uitzending van Opgelicht?! wordt aandacht besteed aan nieuwe methodes van phishing. De mails zijn volgens onderzoeker Elmer Lastdrager vaker gepersonaliseerd dan voorheen. Zo staat de naam van de lezer vaker in de aanhef van de mail en wordt soms zelfs het bankrekeningnummer van de ontvanger genoemd. Ook de manier van verzending verandert. De traditionele mails maken steeds vaker plaats voor sms’jes en brieven.

Dit en meer in Opgelicht?!, vanavond om 21.25 uur op NPO 1.

Foto: iStockphoto.com

Gerelateerd