Nergens in de Europese Unie wordt zo veel gebruikgemaakt van veiligheidssoftware, zoals een virusscanner, antispampakket of firewall, als in Nederland.

Vrijwel alle internetgebruikers in ons land (96 procent) hebben dergelijke software op de computer staan en update deze regelmatig. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de internetgebruikers in Nederland die de software hebben geïnstalleerd, update 80 procent een nieuwe versie elke keer als deze beschikbaar komt. Slechts 1 op de 20 werkt nooit zijn software bij.

In Nederland hebben internetters meer last van spam en minder van computervirussen dan gemiddeld. 68 procent van de Nederlandse gebruikers had te maken met ongewenste e-mails, tegen meer dan de helft gemiddeld. In Nederland had 23 procent een computervirus. Het gemiddelde is bijna een derde.

Meer spam dan gemiddeld komt mogelijk doordat Nederland een van de grootste knooppunten van het internetverkeer is, aldus Axel Arnbak. Hij doet voor de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar internetveiligheid en digitale grondrechten zoals privacy. "Daardoor gaat een groot deel van het wereldwijde digitale verkeer via Nederland. Daar profiteren we economisch van, maar daar kleeft ook veel spam aan.'"

(ANP)

Gerelateerd