Thuiswinkel.org waarschuwt voor enkele webshops die doen alsof ze lid zijn van de belangenvereniging voor webwinkels. Ze maken misbruik van het logo en certificaat. Deze kenmerken mogen alleen worden gebruikt door leden van de organisatie.

Misbruik

Op de sites www.prepaid-simyo.com, www.tele-21.com en wwww.telecom-21.com is het logo van de organisatie te vinden, terwijl de winkels niet zijn aangesloten bij de branchevereniging. Daarnaast misbruiken de sites het certificaat dat alleen gecertificeerde leden met een link op het Thuiswinkel Waarborg aan consumenten mogen tonen. Ze maken het certificaat na.

Kwaliteitskeurmerk

Thuiswinkel.org geeft het keurmerk Thuiswinkel Waarborg uit. Dit is het kwaliteitskeurmerk voor het kopen van producten en diensten via internet. De organisatie wil met het logo het vertrouwen in online kopen bij consumenten bevorderen. Er zijn momenteel 1900 gecertificeerde webwinkels.

Vooruitbetalen

Volgens Thuiswinkel.org moeten consumenten zich bewust zijn van het feit dat het niet verplicht is om het volledige bedrag vooruit te betalen. Sinds 1992 is in het Burgerlijk Wetboek (BW) opgenomen dat de eis om het hele bedrag vooruit te betalen bij de verkoop van producten niet is toegestaan. Dat betekent dat er alleen individueel, dus expliciet overeengekomen, met de consument andere afspraken kunnen worden gemaakt. Zo moet een webshop de klant ook de mogelijkheid bieden om eerst 50 procent van het aankoopbedrag te betalen.

Advies

Als u zeker wilt weten of een webwinkel is aangesloten bij de vereniging, dan kunt u op de volgende zaken letten:

- Kijk op de website van Thuiswinkel.org in de ledenlijst of de webwinkel is aangesloten.

- Controleer via het logo of de shop is aangesloten bij de branchevereniging. Als u klikt op het beeldmerk, komt u terecht bij het Certificaat Thuiswinkel Waarborg. Let wel op of er sprake is van een beveiligde verbinding, een zogeheten SSL-verbinding. Het webadres moet dan beginnen met beheer (zie afbeelding).

Bron: www.fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd