Wie een baan zoekt en ongevraagd mail krijgt om te werken bij International Finance Corporation (IFC) moet op zijn hoede zijn.

Het bedrijf is op zoek naar een ‘Administratief Financiele Manager’, zoals HR Manager Sjaak van Vliet schrijft. Maar criminelen doen alsof zij bij deze onderneming werken. Het gaat hier om vacaturefraude. Bij deze vorm van fraude hebben de criminelen als doel het witwassen van crimineel geld via de bankrekening van de nieuwe werknemer.

Kenmerken

Een nepvacature in de mail begint meestal met ‘Geachte heer/mevrouw’. Deze mail begint met ‘Beste heer/mevrouw’. Het gaat vaak over een functie die ook thuis kan worden uitgevoerd. Meestal is de mail slecht geschreven. Verder heeft een kandidaat geen opleiding nodig of er is geen ervaring vereist.

Bijlage

Vaak zit er ook een bijlage bij. Dit zijn meestal documenten waarin naar persoonlijke informatie wordt gevraagd. Reageer niet op de mail en geef zeker geen persoonlijke gegevens door. De fraudeurs kunnen die informatie gebruiken om identiteitsfraude te plegen.

Katvangers

Als u wel reageert, krijgt u al snel de vraag of het mogelijk is geld op uw rekening te storten. De oplichters zijn namelijk op zoek naar ‘katvangers’. Het bedrag moet meestal worden overgemaakt via money transfers van Western Union of MoneyGram. Doe dit nooit: deze bureaus staan erom bekend voor oplichtingspraktijken te worden gebruikt. Als u met de oplichter in zee gaat door uw bankrekening beschikbaar te stellen, bent u strafbaar.

Heb je ook zo’n mail gekregen? Laat het ons weten via valse-mail@avrotros.nl!

Bron: Fraudehelpdesk.nl (04-06-2015)

Gerelateerd