De Thaise boeddhistische monnik Mettavihari heeft zich vermoedelijk niet alleen schuldig gemaakt aan misbruik van meer dan twintig volgelingen, maar eigende zich ook gedoneerd geld toe.

Hij gaf het geld vervolgens uit aan zijn extravagante levensstijl. Die conclusies trekt voorzitter Toine van Beek van de Buddharama-tempel in Waalwijk na eigen onderzoek.

Van Beek begon zijn onderzoek naar aanleiding van het misbruik, dat eerder dit jaar bekendwerd. De in 2007 overleden Mettavihari leidde de tempel in Waalwijk vanaf de jaren zeventig. Volgens de huidige voorzitter bezocht hij in die tijd onder meer mannelijke prostituees in Amsterdam en gokte hij. Toezicht ontbrak, net als een administratie, waardoor de monnik zijn gang kon gaan.

Mensen uit de voormalige omgeving van Mettavihari brengen hem ook in verband met dubieuze vastgoedtransacties en met de onderwereld, schrijft onderzoeksjournalist Rob Hogendoorn op de website openboeddhisme.nl. Van Beek noemt Mettavihari in een reactie op die verhalen ,,een schurk die zijn pij als dekmantel gebruikte''.

Bron: ANP

Foto: iStockphoto

Gerelateerd