Ondanks alles wat je inmiddels over oplichting en cybercriminelen weet, lijkt het je misschien paranoïde om de webcam van je toestel te bedekken. Maar je doet het beter wel: het internet kijkt altijd mee. Het gebeurt dan wel niet vaak, maar je zou niet de eerste zijn die onbewust in zijn privésfeer wordt gefilmd of ongewild via zijn eigen camera gevoelige gegevens of werkinformatie deelt met cybercriminelen. Wat moet je weten?

Zoals je weet breken hackers in je computer om gevoelige informatie te stelen. Eenmaal binnen is het een koud kunstje om ook je webcam te manipuleren. Een gehackte webcam is het slachtoffer van zogenaamde RATting: RAT staat voor Remote Access Trojans, een soort malware waarmee een cybercrimineel de controle over je computer kan overnemen.

Geef hackers geen toegang tot je privéwereld

Zodra het zogenaamde 'Trojaanse paard' is geïnstalleerd, kan de hacker van afstand niet alleen met de camera zien wat op je scherm gebeurt, maar kan hij ook je inloggegevens oogsten en je bestanden doorzoeken. Ook kan een digitale gluurder meekijken terwijl je inlogt om online te bankieren of de creditcard bekijken die je in je hand houdt. 

Andere cybercriminelen zijn er dan weer op uit om met de omgevormde spion gevoelige beelden van hun slachtoffers te maken (zoals naakt- of seksvideo's), om hen af te persen of om ze te verkopen. Zo is er ook malware die de webcam activeert wanneer je een pornowebsite bezoekt

Op het lampje kun je niet vertrouwen

Je denkt misschien dat je het wel zou zien als iemand je ingebouwde camera gebruikt, dankzij het indicatielampje ernaast. Slecht nieuws: een hacker neemt het lampje net zo makkelijk over, als hij daar tijd aan wil spenderen. Je kunt met andere woorden niet zomaar zien of iemand over je schouder gluurt. Stel je voor dat net jij het slachtoffer wordt van webcamhacking wanneer je uit de douche wandelt. 

Afplakken voor je eigen veiligheid

Je (ingebouwde) webcam afplakken is dus een goed idee. Dat kan met een pleister, een post-it of een stukje tape dat weinig lijmresten nalaat, maar toegegeven: mooi staat dat niet. Inmiddels zijn er ook allerhande verschuifbare webcamcovers te koop.

Een webcamcover houdt hacking niet tegen

De camera afplakken voorkomt dat een hacker kan zien wat de camera ziet. Dat is ook nodig, maar de fysieke beveiliging houdt echter hackers en beveiligingslekken niet tegen. Volg ook deze tips voor meer veiligheid:

  • Investeer in beveiligings- of antivirussoftware . Dat beschermt je apparaat tegen virussen, malware en andere cyberbedreigingen die je webcam kunnen hacken. 
  • Zorg voor een actieve firewall, die als poort fungeert om alleen legitiem verkeer je ingebouwde camera en netwerk te laten bereiken.
  • Externe webcam? Vergeet het fabriekswachtwoord na je aankoop niet aan te passen. Trek de kabel uit de USB-poort na gebruik.
  • Werk je besturingssystemen en (populaire) software telkens naar de laatste versies bij. Cybercriminelen kunnen kwetsbare plekken op je apparaat uitbuiten en er virussen op downloaden. 
  • Let op voor phishingmails. Door je op een link of bijlage te doen klikken, kunnen cybercriminelen je een webcamvirus of malware op je eigen toestel laten installern. Open alleen e-mails van e-mailadressen die je vertrouwt.
  • Trap niet in nepupdates of telefoontjes van valse medewerkers van IT-servicedesks die je iets op je laptop willen laten installeren om een zogenaamd acuut probleem op te lossen. 
  • Er is indicatiesoftware beschikbaar die je waarschuwt wanneer je webcam wordt gebruikt, aangezien je niet noodzakelijk op het indicatielampje kunt afgaan. Brand het lampje, met of zonder software, dan is vermoedelijk iemand aan het meekijken. e kans groot dat iemand meekijkt.
  • Denk aan een VPN-verbinding voor je algemene online privacy en veiligheid.
  • Let op met gratis wifiverbindingen die amper beveiligd zijn.
  • Denk na over wat je op of via social media deelt. Sommigen maken gretig gebruik van de kennis dat je gegarandeerd thuis bent of net een tijd in het buitenland doorbrengt. Ook gevoelige gegevens delen via de chatfuncties is geen goed idee. Sommige hackers zijn erop uit socialmedia-accounts te hacken en net dat soort informatie te bekomen. 
  • Maak back-ups van je bestanden, en bewaar gevoelige bestanden liever op een externe schijf of USB-stick. De kans dat je ongewild ransomware (malware) op je toestel installeert, is in feite groter dan dat je webcam wordt gehackt, maar in dat geval heb je toch je bestanden kunnen bewaren. 

Je microfoon afdekken is moeilijker

Een webcamhacker kan dan wel niets meer zien als je je camera bedekt, maar wel horen. Denk er dus ook aan om je microfoon goed af te plakken. Dat zal het geluid niet wegnemen, maar hopelijk wel voldoende dempen, zodat een hacker niet ongevraagd kan meeluisteren wanneer je je toetsen aanslaat of gevoelige informatie deelt aan de telefoon. 

Vrouwen en bekende professionele namen lopen een groter risico

Webcamhackers die uit zijn op het maken en verkopen van seksueel getinte beelden, richten hun pijlen meestal op vrouwen. Maar ook politieke figuren, journalisten en andere publiek optredende professionals zouden meer reden hebben tot voorzichtigheid. Hackers zijn geïnteresseerd in gegevens van hun werkplaats of over hun werk. Ook zouden cybercriminelen onderling de toegang tot hun gehackte computers ruilen.

Overigens, niet alleen criminelen kunnen zich toegang verschaffen tot je apparaat. Als daar een goede reden voor zou zijn, kunnen ook overheden en opsporingsdiensten je camera snel beheersen. Wie niets op zijn kerfstok heeft, hoeft daar zijn slaap alvast niet voor te laten.