Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil maatregelen nemen om identiteitsfraude te voorkomen. Dat probleem blijkt veel groter dan gedacht. Dinsdag in Opgelicht?! aandacht hiervoor. De minister vertelt hoe identiteitsfraude kan worden voorkomen en wat het ministerie voor slachtoffers kan betekenen.

Slachtoffers vertellen in de uitzending hoe zij jarenlang bezig zijn met het oplossen van de gevolgen van identiteitsfraude en welke impact het op hun leven heeft.

Het aantal slachtoffers van identiteitsfraude bedroeg vorig jaar tussen de 672.787 en 869.816. Gezamenlijk leden zij een schade van tussen de 393 en 508 miljoen euro, zo heeft Plasterk aan de Tweede Kamer geschreven. Uit onderzoek dat hij binnenkort presenteert, blijkt dat in de periode 2007-2012 13,3 procent van de bevolking de dupe was van identiteitsfraude. Dat is ruim twee maal zo veel als eerder verondersteld werd.

Om deze trend terug te dringen wil Plasterk onder meer de deskundigheid bij medewerkers van gemeenten vergroten via opleiding en training. Ook moet het makkelijker worden gestolen of verloren identiteitsbewijzen te blokkeren.

Bron: ANP/Opgelicht?!

Gerelateerd