Het aantal onderschepte valse bankbiljetten in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met 30 procent gedaald tot 26.000 vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.

Volgens DNB gaat het in de meeste gevallen om biljetten van twintig en vijftig euro. De centrale bank stelt dat geen exacte verklaring is te geven voor de daling. Wel dragen oplettende winkeliers en de aandacht van de autoriteiten bij aan de strijd tegen valsemunterij, stelt DNB.

Wereldwijde daling

Wereldwijd daalde het aantal onderschepte vervalste eurobiljetten met 27 procent tot 331.000. Daarvan was bijna 98 procent aangetroffen in de eurozone. In totaal waren er in de eerste helft van dit jaar ruim 18,5 miljard eurobiljetten in omloop.

Hardnekkig probleem

Detailhandel Nederland verwelkomt de daling, maar stelt wel dat vals geld nog een hardnekkig probleem blijft voor winkeliers. Vals geld krijgt een winkelier namelijk niet vergoed. Er kan wel een verzekering worden afgesloten, maar dat betekent extra kosten.

Nieuw biljet van 50

De winkeliersvereniging is daarom blij met het net gepresenteerde nieuwe biljet van 50 euro dat in april volgend jaar wordt geïntroduceerd. Dat biljet heeft meer beveiligingskenmerken en is daardoor een stuk moeilijker te vervalsen. Detailhandel Nederland stelt verder dat pinnen het meest veilige betaalmiddel is en de veiligheid van ondernemers, medewerkers en klanten bevordert.

Bron: ANP

Foto: Shutterstock.com

Gerelateerd