Een Ierse drugsdealer die met de online handel in cannabis een fortuin vergaarde aan bitcoins, zal ongetwijfeld even flink hebben zitten balen. De huisbaas van de 49-jarige Clifton Collins uit Dublin heeft een papiertje met de inlogcodes weggegooid tijdens het leegruimen van het appartement: Collins zat zijn zonden immers tussen vier muren te overdenken. Dat is pech, bitcoins weg.

We kennen de misleidende mailtjes onderhand helaas maar al te goed: met slechts vijf minuten werken kun je dagelijks vele tienduizenden euro's verdienen met bitcoins. Een investerinkje hier, een belegginkje daar en je hoeft de rest van je leven niets meer te doen, zo beloven de verzonnen personen die met gejatte stockfoto's grootse succesverhalen beloven. Behalve cocktails drinken op je jacht in St. Tropez, natuurlijk, al is dat bepaald geen straf.

Bekende Nederlanders doken op in misleidende advertenties

Ook diverse bekende Nederlanders kunnen erover meepraten: onder meer John de Mol, Jort Kelder en Ali B. werden ongevraagd en tegen hun zin opgenomen in misleidende campagnes waarin werd opgeroepen om vooral te investeren. Overigens niet zelden met rampzalige gevolgen.

Voorbeeld van zo'n bitcoinadvertentie met Jort Kelder

Enfin. Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel met bitcoins. Wie er vroeg bij was, heeft ongetwijfeld een goede slag kunnen slaan, en ook nu geldt dat mensen met kunde en kennis van zaken best op eerlijke manieren kunnen investeren in bitcoins.

Onder criminelen is het echter ook een geliefd betaalmiddel, wie kent de afpersmailtjes niet waarin wordt gedreigd om (niet-bestaande) naaktbeelden naar je familie en je werkgever te sturen als je niet onmiddellijk een groot bedrag aan bitcoins overmaakt? Het feit dat deze geldstromen een stuk anoniemer zijn en daarom lastig te traceren zijn, vormt een groot deel van de aantrekkingskracht.

Ruim 53 miljoen aan bitcoins achter slot en grendel

Toch is dat niet altijd even slim, zal de Ierse Clifton Collins ongetwijfeld beamen. Hij werd tot vijf jaar cel veroordeeld wegens het kweken en verkopen van cannabis. Het Criminal Assets Bureau (Cab), een Ierse opsporingsdienst, wilde de verdiensten graag claimen en startte een onderzoek. Al gauw ontdekten ze dat het geld was ondergebracht in verschillende bitcoin-accounts. In totaal beschikte Collins over zo'n 6.000 bitcoins, tegen de huidige wisselkoers een bedrag van ongeveer € 53.227.000.

Huisbaas gooit inlogcodes weg

Dat klinkt als een aanzienlijk bedrag, maar dan moet je er wel bij kunnen. Probleem is dat Collins de inloggegevens voor deze accounts nergens heeft opgeslagen, behalve op een handgeschreven A4'tje. Dit velletje bewaarde hij in een vakje van zijn vistas. Toen Collins echter achter slot en grendel zat, besloot de huisbaas het appartement te ontruimen: aan een huurder die de rekeningen niet betaalt, heb je immers niet zoveel.

Alle waardeloze goederen werden dan ook weggegooid, waaronder de tas met daarin de inloggegevens.

Fiscus heeft het nakijken

Wel vond het Criminal Assets Bureau een bedrag van 1,5 miljoen euro in een bitcoin-account dat wel toegankelijk was en een bedrag van 100.000 euro aan contanten. Al met al een druppel op een gloeiende plaat. De rest van het geld zal vooralsnog dus niet wegvloeien in de Ierse staatskas. Het Cab spreekt wel de hoop uit dat technologische ontwikkelingen het in de toekomst mogelijk maken om alsnog toegang tot de accounts te krijgen.

En Collins zelf? Die geeft toe dat het zijn eigen stomme fout is en dat het kennelijk zo heeft moeten zijn dat hij ook in financiële zin moet boeten voor zijn daden.

Bron: Bright.nl / The Irish Times