De e-mailadressen en wachtwoorden van honderdduizenden Nederlanders liggen op straat. Dat meldt het AD. Een verontruste hacker maakt ze vrijdag via een zoekmachine toegankelijk.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat medewerkers van veel grote Nederlandse (overheids)organisaties en bedrijven massaal in de lijsten voorkomen, waaronder organisaties die vitale functies vervullen. Ook staan er parlementariërs en BN'ers in de lijst.

Datalekken

De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. De database die het AD inzag, bevat in totaal 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden vanuit de hele wereld. Alleen al in Nederland gaat het om 3,3 miljoen wachtwoorden.

Zoekmachine

Een verontruste hacker, die zichzelf D0gberry noemt, heeft een zoekmachine gebouwd die vrijdag online wordt gezet. Daarmee kan iedereen opzoeken of zijn gegevens zijn gelekt, en met welk wachtwoord. De lijsten zijn wel gecensureerd: alleen de eerste twee tekens van een e-mailadres en de eerste drie van het wachtwoord zijn zichtbaar.

Kijk voor meer informatie over de gelekte wachtwoorden op de website van onze collega's van Radar.

Bron: ANP

Gerelateerd