Opgelicht?! krijgt meerdere meldingen binnen van personen die gebeld zijn door zogenaamde medewerkers van Microsoft.

Er wordt aan de telefoon gezegd dat er een probleem is met je Microsoft-account. Vervolgens proberen de scammers je wijs te maken dat er bepaalde software op je computer geïnstalleerd moet worden.

Schadelijke software

Dit is schadelijke software waarmee de nepmedewerkers toegang krijgen tot je computer en je (financiële) gegevens. Ook probeert de persoon aan de andere kant van de lijn je soms te leiden naar frauduleuze websites waar naar je gegevens gevraagd wordt. Hang de telefoon meteen op als je met dit soort berichten gebeld wordt, Microsoft zal je nooit op deze manier naar je gegevens vragen.

Spoofing

De redactie van Opgelicht?! kreeg meldingen over de telefoonnummers 002018011456 en 0317424644. Dit sluit echter niet uit dat de scammers ook vanaf andere telefoonnummers kunnen bellen. Het kan namelijk gaan om buitenlandse telefoonnummers, maar ook om binnenlandse nummers. Zo komt spoofing van telefoonnummers steeds vaker voor. Hierbij lijkt het alsof er vanuit Nederland gebeld wordt, maar in werkelijkheid bevindt de beller zich in het buitenland.

Video politie

De politie maakte onlangs een video waarin ze je advies geven over wat je moet doen als je gebeld wordt door een nepmedewerker van Microsoft. Bekijk de video hieronder.

Gerelateerd