Begin 2013 waarschuwden we in onze uitzending voor de zogeheten Microsoft-truc. Deze waarschuwing blijkt nog steeds actueel. De afgelopen weken zijn tientallen mensen uit onder meer de provincie Brabant gebeld door oplichters die zich voordeden als medewerker van softwarebedrijf Microsoft.

Inwoners van onder meer Best, Oirschot en Son en Breugel deden melding van de oplichtingstruc. In juni waren het juist mensen uit Gelderland die werden gebeld. volgens de Fraudehelpdesk lijkt het erop dat de fraudeurs lange lijsten met telefoonnummers hebben, die ze systematisch afwerken.

Ook in andere regio's worden mensen gebeld. Op de redactie zijn meerdere meldingen uit heel het land binnengekomen. Een gezin in Heemskerk is de afgelopen dagen maar liefst 6 keer gebeld door deze oplichters.

WerkwijzeDe oplichters doen zich voor als een behulpzame medewerker van Microsoft met als doel toegang te krijgen tot de computer van hun slachtoffers en hen zo geld afhandig te maken. De fraudeurs vragen hun slachtoffer de computer aan te zetten en een aantal handelingen te verrichten. Zo kunnen ze schadelijke software installeren die inlog- of creditcardgegevens steelt. Ook komt het voor dat de oplichters simpelweg om creditcardgegevens vragen, met het verhaal dat ze software moeten installeren die een paar dollar kost.

AdviesWordt u gebeld met een verhaal over problemen met uw computer? Hang gelijk op! Als u ziet dat u door een onbekend buitenlands nummer bent gebeld, bel niet terug want dit kan hoge kosten met zich meebrengen.

Bron: Fraudehelpdesk, Eindhovens Dagblad, Opgelicht.nl

Gerelateerd