Het wordt riskanter om te frauderen met de basisbeurs. Er komen vierduizend controles per jaar en de boetes gaan omhoog. Sommige studenten zullen zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

Het kabinet wil hard optreden tegen studenten die een basisbeurs voor uitwonenden aanvragen terwijl ze eigenlijk nog bij hun ouders wonen. Zulke studenten krijgen jaarlijks ruim tweeduizend euro te veel en momenteel is de pakkans vrijwel nihil.

Eind vorig jaar zijn in Rotterdam ruim 800 uitwonende studenten bezocht op basis van een risicoprofiel. Volgens de gemeente Rotterdam zijn dit studenten die tussen juni 2009 en juni 2010 18 jaar zijn geworden en in die periode zijn verhuisd binnen Rotterdam. Volgens Anja Pels van de gemeente is door de controleurs geconstateerd dat bij een kleine 10 procent de student waarschijnlijk thuiswonend is, dus ten onrechte een uitwonende beurs ontvangt.

Dit percentage komt overeen met het landelijke cijfer, wat de staat naar schatting veertig tot 55 miljoen euro per jaar kost. Sinds het najaar van 2009 werkt het ministerie van OCW aan een wetsvoorstel om hiertegen op te treden en 12 mei heeft minister Marja van Bijsterveldt het naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron: fraudehelpdesk

Gerelateerd