Bij het invoeren van digitale identiteitsbewijzen in landen waar veel mensen nog geen betrouwbare papieren hebben, is bescherming van privacy en persoonsgegevens cruciaal. Dat betoogde koningin Máxima vrijdag in een toespraak bij de Wereldbank in Washington.

Zorg bijvoorbeeld dat de gegevens gecodeerd zijn en leg mensen uit waar hun informatie voor wordt gebruikt, aldus de koningin. Gebeurt dat niet dan bestaat volgens haar het gevaar dat privacy geschonden wordt, wat weer kan leiden tot discriminatie en onterechte vervolging.

Geen betrouwbaar identiteitsbewijs

Máxima is als speciaal pleitbezorger namens de VN nauw betrokken bij deze problematiek. Naar schatting hebben circa een miljard mensen op de wereld nog geen betrouwbaar identiteitsbewijs. Zij kunnen daardoor bijvoorbeeld geen bankrekening openen of een verzekering afsluiten. Digitale papieren kunnen in de ogen van Máxima helpen om dit op te lossen.

Toegang tot onderwijs en gezondheidszorg

De kwestie speelt onder meer in diverse Afrikaanse landen en raakt het dagelijks leven daar op brede schaal. De Somalische premier Hassan Ali Khayre benadrukte op dezelfde bijeenkomst dat identiteitsbewijzen ook nodig zijn om überhaupt te weten wie er precies in het land wonen, om verkiezingen te kunnen houden en om te zorgen dat mensen toegang krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg.

'Het is heel belangrijk om deze issues met elkaar te bespreken', zei Máxima in haar toespraak tegen de hoogwaardigheidsbekleders in de zaal.

Bron: ANP