Als een advertentie op Marktplaats te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Consumenten die op het punt staan om op Marktplaats een aankoop te doen, doen er goed aan om altijd zoveel mogelijk achtergrond informatie te zoeken over de verkoper. Dat zegt Jasper Teijsse van Marktplaats.

Het advies is niet voor niets. Volgens de politie komt het nog steeds regelmatig voor dat oplichters hun slag slaan via Marktplaats.nl. Dat is bijna logisch, zegt Teijsse: "Op een website waar iedere dag honderdduizenden adverteerders hun waren aanbieden, kun je verwachten dat mensen met kwade bedoelingen actief zijn''.

Het OM eiste dinsdag nog 24 maanden cel tegen een 33-jarige man die via Marktplaats onder valse namen mobiele telefoons en toegangskaarten voor attracties en festivals aanbood. Hij inde het geld van 38 geïnteresseerde kopers, maar leverde de spullen nooit.

Volgens Teijsse is het niet te doen om adverteerders van tevoren te screenen. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de koper. Wel ziet het digitale marktplein het als een missie om mensen goed voor te lichten in veilig kopen. "Als er gewilde spullen worden aangeboden willen mensen heel graag en heel snel handelen. Daarbij gaan ze soms te kort door de bocht. Wij adviseren mensen juist dan de achtergrond van de aanbieder goed te checken", zegt Teijsse. Dat kan op verschillende manieren. Zo kunnen mensen de bankrekening van de aanbieder controleren op de website www.politie.nl. Op die site staan bankrekeningen van personen die bekend zijn bij de politie.

Gedupeerden of consumenten die een advertentie niet vertrouwen kunnen dit melden bij Marktplaats. Die kan advertenties verwijderen. Ook kan Marktplaats besluiten adverteerders te blokkeren. Maar dit is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als mensen advertenties plaatsen vanuit een bibliotheek of een universiteit. "Je kunt moeilijk het IP-adres van een hele universiteit blokkeren", vindt Teijsse.

Marktplaats werkt samen met de politie om oplichting aan te pakken. De politie kan indien nodig gegevens van verkopers vorderen, aldus Teijsse.

(ANP)

Gerelateerd