Eén op de vijf Nederlanders die aan sexting doen, stuurt naaktselfies waarop hij of zij herkenbaar is. Van de mannen onder hen verwacht 30 procent geen privacyschade. Bij vrouwen ligt dat percentage beduidend lager.
 

Mannen zijn zich minder bewust van sextingrisico’s dan vrouwen. Dat stelt een onderzoek van VPNGids.nl naar online seksualiteit. Vooral jonge mannen: 38,5 procent van de 16- tot 29-jarige mannen denkt dat een herkenbare naaktfoto naar iemand te sturen ongevaarlijk is.

Bij de vrouwen die aan sexting doen, is dat 9,3 procent. Van de vrouwen die de ontvanger vertrouwen, stuurt 66,7 procent wel naaktfoto's waarop ze herkenbaar zijn. Maar ook als je de ander vertrouwt, loop je het risico dat je privacy wordt geschonden. Een hacker kan je foto digitaal bemachtigen bijvoorbeeld. Een relatiebreuk kan ook tot wraakporno leiden. 

Meerderheid beschermt eigen privacy 

Het merendeel van de Nederlanders die aan sexting doen (55,9 procent) is zich wel bewust van de privacyrisico’s. Voornamelijk de vrouwen onder hen (73,6 procent) sturen daarom geen herkenbare beelden. 

Van wie wel herkenbare seksueel getinte foto's deelt, neemt 16 procent extra beveiligingsmaatregelen. Een speciale foto-app bijvoorbeeld, kan in een bepaalde graad tegen slechte intenties van anderen beschermen.

Actievere sexting door corona

Nederlanders die aan sexting doen, zijn daar sinds de coronamaatregelen actiever mee bezig, met name 44 procent van de vrouwen en de helft van de mannen die herkenbare naaktfoto's en video's van zichzelf versturen. Volgens de resultaten van het onderzoek stuurt 15 procent van de mannen bovendien vaker dickpics sinds de lockdown, voornamelijk jonge mannen (26,9 procent).