De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag 11 december een man veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden voor poging tot hacken en oplichting.

Dat meldde de rechtbank donderdag. De verdachte probeerde het netwerk van de ING te hacken. Ook wilde hij inbreken in het netwerk van overslagbedrijf ECT.

In 2012 werd bekend dat de man 1280 namen had weten te koppelen aan rekeningnummers van ING. In totaal had hij een lijst van 1 miljoen rekeningnummers in zijn bezit.

Hij kwam aan de informatie via de zogenoemde 'Naam Nummer Controle' die het mogelijk maakt om bij overboekingen te controleren of een rekeningnummer aan de juiste naam is gekoppeld. ING benadrukte dat deze gegevens niet kunnen worden gebruikt om malafide transacties door te voeren.

De man had ook kopieën van rijbewijzen en bankpassen in zijn bezit van mensen die dachten te solliciteren. Vervolgens kocht hij op naam van deze mensen producten zoals telefoons.

Dat heeft gezorgd voor "veel ongemak en schade" bij slachtoffers, constateert de rechtbank. Bovendien is door de hackpoging het vertrouwen in de veiligheid van digitale persoons- en bedrijfsgegevens geschaad.

Bron: nutech.nl (12-12-14)