Hoofdverdachte Theo van K. in een grote slepende strafzaak over miljoenenfraude door een groep Brabantse en Limburgse tuinders is ervan overtuigd dat hij niks heeft misdaan. De 71-jarige zakenman was het brein achter een omstreden constructie om aardbeien en champignons goedkoop te laten oogsten door Poolse seizoensarbeiders en is zelfs trots dat hij heeft bijgedragen aan de groei van de boerenbedrijven.

'We hebben de economie juist geholpen', zei hij dinsdag tegen de rechtbank in Den Bosch. Van K. kocht van de tuinders ongeoogste aardbeien en champignons en liet ze door Poolse arbeiders plukken. De Polen waren in dienst van zijn Poolse of Cypriotische bedrijven.

De aanklager denkt dat er sprake is geweest van een schijnconstructie en dat de Nederlandse schatkist is benadeeld. Theo van K. wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte en belastingontduiking (witwassen).

Kwart van oogst geplukt door Polen

Theo van K. werkte jarenlang samen met tuinders in Brabant en Limburg. In de hoogtijdagen van zijn imperium werd een kwart van de aardbeien in Nederland geplukt door zijn Poolse personeel. Champignons en aardbeien werden geleverd aan gerenommeerde bedrijven zoals The Greenery en Albert Heijn. De omzet liep op tot 85 miljoen euro per jaar. 'We hadden het goed voor elkaar', aldus de zakenman dinsdag.

Rekening op belastingparadijs

De aanklager denkt dat de winst is witgewassen omdat Theo van K. miljoenen contant ophaalde bij een Luxemburgse bank om die te storten op een rekening op de Britse Maagdeneilanden, een belastingparadijs. De verdachte zei wel dat hij de miljoenen wilde veilig stellen omdat de Nederlandse autoriteiten hem al langer in het vizier hadden.

Megaschikking

Negentien betrokken tuinders troffen in 2017 een megaschikking met het OM. Ze accepteerden werkstraffen en moesten in totaal ruim 25 miljoen euro illegale winst terugbetalen. Theo van K. werd buiten de schikkingsonderhandeling gehouden.

Voor de strafzaak tegen hem zijn meerdere dagen gereserveerd. De officier van justitie zal donderdagochtend haar strafeis formuleren.

Bron: ANP

Gerelateerd