De 24-jarige verdachte Tolunay A. is 3 oktober aangehouden door de politie in verband met zijn betrokkenheid bij het uitgeven van valse huurcontracten. A. was eerder dit jaar te zien in een uitzending van Opgelicht?!.

Via de website adressa.nl verkocht A. valse huurcontracten waarmee hij kopers beloofde dat ze zich konden inschrijven bij een gemeente. Door deze inschrijving hadden de klanten de mogelijkheid om een reisdocument aan te vragen of toegang te krijgen tot de gemeentelijke faciliteiten. De vermeende misdrijven pleegde hij in zijn proeftijd die hij eerder kreeg voor brandstichting.

Valse handtekeningen

In onze uitzending was te zien hoe hij bij het opstellen hiervan namen van makelaars en woningbouwverenigingen misbruikte. Ook waren de huurcontracten ondertekend met valse handtekeningen, waaronder die van Johan Cruijff. Opgelicht?! sprak hem na uitgebreid onderzoek aan op zijn frauduleuze praktijken. Toen gaf A. aan slechts ‘de boekhouder van de maffia’ te zijn.

Onderzoek

Gedurende het onderzoek naar de valse huurcontracten stuitte Opgelicht?! op een wirwar aan KvK-inschrijvingen, valse adresgegevens en namen van katvangers. Uiteindelijk was alles te herleiden naar de 24-jarige verdachte uit De Lier. Het dossier van Opgelicht?! is overgedragen aan de politie, waarna zij onderzoek hebben opgestart. Twintig gemeenten hebben aangifte gedaan.

Justitie onderzoekt nog hoeveel personen een contract bij A. hebben gekocht. Ook wordt onderzocht hoeveel de verdachte heeft verdient aan de verkoop. Een vals huurcontract kostte ongeveer 350 euro.

Lees meer over adressenfraude in ons dossier

Bron: ANP

Gerelateerd